Home Kultur Byn Elliniko – Museet Papagianni

Byn Elliniko – Museet Papagianni

by Hello From Greece

Norr om Tzoumerka ligger byn Elliniko som tillhör Pramantas kommun.

På en höjd av 750 meter stöter man på en av de vackraste byarna i Tzoumerka, välskött, med sina kaféer, sina kullerstensgator, den gamla skolan som nu är ett museum och som dominerar byns centrum.

Verken som ställs ut här är av skulptören Theodoros Papagiannis och är kopplade till Epirus och dess historia. Områdets traditionella liv, varje aspekt av det, människorna som har levt här, de finns överallt, inne i museet, ute i det fria – i den gamla skolgården – men finns också i områdets restauranger och kaféer; Ellinikos gamla invånare ”lever” fortfarande genom sina foton som man ser i små ramar. Inuti museet finns andra porträtt av kända personer i regionen, liksom dem på många vanliga människor. I korridorens montrar visas medaljer och mynt, som skapats under en period på cirka 40 år. Det gamla klassrummet med elever, med de gamla bänkarna och läraren är ett speciellt tema. Bland verken finns många som är gjorda av rester som hittats på Polytekniska skolans gård i kombination med annat återvinningsbart material. Även föremål som hittats slängda eller försummade i hagar, gårdar och andra platser har använts.

Många av konstnärens verk ställs ut i andra delar av regionen på bergssluttningar, nära kloster, i gläntor och man kan stanna och beundra dem.

Varje år är museet värd för det årliga skulptursymposiet samt olika andra kulturevenemang, såsom konserter, guidade turer, konferenser och workshops.

Den gamla skolan, som förvandlades till museum, är en stenbyggnad från 30-talet, byggd av hantverkare från Epirus området med en donation från välgöraren Nikolaos Mandelopoulos, som var bosatt i Ellinikon.

Related Articles

Leave a Comment