Home Nyheter & Intervjuer I Grekland är namnet Olof Palme fortfarande levande

I Grekland är namnet Olof Palme fortfarande levande

by Hello From Greece

av George Logothetis

Torg och gator är uppkallade efter honom och han är hedersmedborgare i byn Mochos på Kreta där han brukade semestra.

Georgios Logothetis, författare och journalist, som själv var invandrare i Sverige (1965-1988), lärde känna Palme genom sitt arbete som journalist på svensk TV och som aktiv i kampen mot juntan. I följande TV program samtalar Georgios Logothetis med Olof Palme bl.a. om invandrarnas betydelse, om sin vän Mikis Theodorakis och om att Turkiet måste ta bort sina trupper på Cypern.

George Logothetis hjälpte till att genomföra idén till skapandet av OLOF PALME MUSEET i byn Mocho på Kreta, nära Heraklion, där Palme valde att vila och semestra. Om museet och invigningen som ägde rum den 3 juni 2023 skrev Giorgos Logothetis följande artikel för vår hemsida.

Joakim Palme, parlamentsledamoten i Achaia, Georgios Papandreou, regional guvernören på Kreta, Stavros Arnaoutakis, ministern för jordbruksutveckling och livsmedel, Leuteris Avgenakis
Joakim Palme på Olof Palme-museet i Moho, Kreta

OLOF PALME MUSEUM på Kreta!

Av George Logothetis

3 juni 2023. En viktig dag för byn Mocho på Kreta och för hela Grekland. I denna kretensiska huvudby invigdes ett unikt -världen över- museum. Olof Palme-museet! Detta museum kanske inte har grandören som vissa större museer har. Men inne i dess ödmjuka utrymme kan besökarna känna och ta del av Olof Palmes enorma arv, samt även få styrkan att fortsätta arbeta med hans verk på sitt eget sätt.

Olof Palme Museum i Mocho, Kreta
Joakim Palme Olof Palmes son med Yiannis Markakis på museet LYCHNOSTATIS

En grupp invånare, med ledning av framlidne Theofilos Souranakis, hade som mål att skapa ett museum i byn för att hedra minnet av den store politikern och visionären Olof Palme.

Idén genomfördes av föreningen OLOF PALMEs vänner, som leds av Manolis Zervakis.

För bakgrundshistorik om saken och förloppet under evenemanget se

https://www.ertnews.gr/perifereiakoi-stathmoi/iraklio/moxos-to-agnosto-xorio-tou-oulof-palme-stin-kriti-apektise-mouseio -gia-to-spoudaio-souido-prothypourgo-video/

George Logothetis med Joakim Palme vid invigningen av Olof Palme Museum
Tal vid invigningen av Olof Palme-museet av Kretas regionguvernör Stavros Arnaoutakis

      Själv presenterade jag en video från Palmes begravning i Stockholm där Arja Saijonmaa hans familj och hela Sverige tog farväl av Palme inför hela världens ledare, med Mikis Theodorakis sång ”O KAIMOS”, i svensk översättning och med titeln ”SÅNG FÖR FRIHET”.

En unik videodokumentär visades också om hur byborna sörjde ”sin egen Olof…”

Några dagar efter Palmes mord fick jag en några minuter kort amatörfilm från Kreta. I den här kortfilmen visades reaktionen från invånarna i byn Mochos när nyheten kom om den tragiska förlusten av ”bybon” Palme, då Palme redan hade utnämnts till hedersmedborgare i byn.

Innehållet var chockerande. Jag gick genast till nyhetschefen på Sveriges Television och när han såg det sa han till mig: Av alla dokument vi har i vårt arkiv om Palme och av allt som har kommit till oss från utlandet är detta det viktigaste!

Han var särskilt imponerad av uttalandena från de små barnen, prästen, Theophilos Souranakis, Anthousa Papageorgiou och kvinnornas veklagan som påminde mig, som han sa, om ”urgammal grekisk tragedi”.

Nedan följer videon av den grekiska sändningen med journalisten Kiki Angeli som även visades i svensk TV:

I mitt tal vid Museets invigning informerade jag om mitt beslut att donera publikationsrätten till boken jag skrev om Palmes liv och verk med titeln ”OLOF PALME: Politik är en principsak” till Museet. Ett förslag som omedelbart accepterades av Manolis Zervakis, ordförande för föreningen OLOF PALMEs vänner, och den regionala guvernören på Kreta, Mr. Arnaoutakis, med försäkran om att regionen Kreta kommer att fortsätta ge ut boken i fler upplagor.

Från första konserten efter hans död utomlands -i Stockholm- en hyllning till Mikis Theodorakis med referenser till hans mycket gode vän Olof Palme.
Mikis Theodorakis med Olof Palme

      Vid evenemanget läste Fotini Charalambidou ett meddelande från Palmes nära medarbetare, tidigare Sveriges utrikesminister och sedan 25 år president för OLOF PALME FOUNDATION, Pierre Schori: ”Jag hade turen att vara en av Olof Palmes nära medarbetare. Tillsammans med honom upplevde jag hans banbrytande agerande inom alla de områden där Palme satt sin outplånliga prägel. Det som kännetecknade Palme var hans ärlighet och konsekventa politiska tal. Det var hans passion för fred och frihet! En passion utan gränser som förde honom ansikte mot ansikte med supermakterna, Sovjetunionen och USA. Med samma passion mötte han diktatoriska regimer i Aten, Spanien, i Portugal, Afrika och Latinamerika. Med Palme försvarade Sverige stora mänskliga värden och erkändes av de svaga som västvärldens medvetna uttryck mot orättvisor. I vår oroliga tid är Olof Palmes arbete och principer ledstjärnan mot mörkret som hotar världsfreden.

OLOF PALME MUSEET på Kreta kommer att vara en ledstjärna av optimism för att alltid hålla de tidlösa värden som Olof lämnade oss efter sig. Och det är ingen slump att detta unika museum skapades på Kreta, ön som Palme hade utvecklat speciella relationer med, som alltid betonade kretensarnas kamp för frihet. Frihet, som för Palme är det högsta mänskliga idealet. Ett stort tack till alla som arbetat med genomförandet av idén som hedrar Palme, Sverige, Kreta och vänlandet Grekland.” Pierre Schori

Olof Palme dansar med kretensare under en av sina semestrar

Regionalguvernören S. Arnaoutakis hänvisade till samarbetet med föreningen ”Olof Palmes vänner” för färdigställandet av museet, som ”fastställer Kretas ställning inom kulturen och modern politisk historia” med betoning på följande: ”Palme finns kvar i allas vårt minne, som en unik ledande personlighet som än idag kommunicerar med historien. Mångsidig, visionär. Ett stort kapitel för den europeiska förverkligandet. Genom sin nära vänskap med Andreas Papandreou förblir hans historiska band med Kreta och Grekland starka. Med detta i åtanke försäkrar vi er att Palmemuseet i Mocho kommer att hålla det moderna Europas store ledares värderingar och arv levande.”

Joakim Palme, professor i statsvetenskap vid Uppsala universitet, talade känslofyllt i sitt eget tal om familjens speciella relationer till Kreta, om Palmes stöd till motståndet mot juntan och om Palmes kamp för världsfred: ”Det är med stor glädje jag står här, vid det enda museet i världen som bär min fars namn. Och jag är hedrad av att min fars minne lever på Kreta. Det är därför jag känner mig hemma här i Mocho… Varje gång jag kommer träffar jag människor som hade träffat och druckit tsikoudia med min far, vilket jag också gör under de kretensiska festiviteterna som hålls i Mocho, tex ikväll. Ett stort tack till alla som förverkligade visionen och till alla er som reste till Mocho för att uppleva detta underbara ögonblick…”

Palme och hans verk omnämndes av representanten för kyrkan, borgmästaren, alla talare som betonade kända och okända aspekter, som Manolis Zervakis om Palmes semestrar på Kreta, den f.d. premiärministern, Giorgos Papandreou, presidenten för PASOK-KINAL N. Androulakis, och Nikos Papadopoulos, tidigare riksdagsledamot i Sveriges Riksdag, m.m.

Kompositören Giorgos Andreou, artisten Korina Legaki och musik- och dansgruppen Mochos kulturförening deltog i evenemanget pro bono.

Här är några av Olof Palmes huvudprinciper:

* Vår kamp är inte mot rikedom utan mot fattigdom.

* Kostnaden för en halv dags militärutgifter räcker för att utrota malaria från hela jorden.

* För att förverkliga våra mål söker vi samarbete och gemensam handling. Samarbete med andra politiska krafter oavsett om vi inte är överens om allt. Och vi är alltid redo att göra eftergifter för att nå mål som rör det allmänna intresset.

* Genomförandet av politiska idéer är inte bara en sak för experter. Det är en fråga för oss alla. Om politiken bara lämnas åt politiker, då dör politiken och samhället kommer att lämnas på efterkälken.

* Att sträva efter jämställdhet ser ut som en revolutionär rörelse. När medborgarna får jämställdhet kan de utveckla sin potential och tillsammans ständigt förändra samhället.

* Om vi slutar vara visionärer, om vi slutar skapa mål, om vi stoppar reformer, då kommer alla våra ansträngningar att gå till spillo och med det kommer vår moraliska och ideologiska makt att gå förlorad.

* Politiker bör ta vårt ansvar utan att räkna med den politiska kostnaden.

* Endast en sund ekonomi kan stödja politiska reformer.

* I vårt land finns de som är ekonomiskt bekväma. Som planerar semester i exotiska länder. Men samtidigt har vi människor som lever under svåra förhållanden. Medborgare som har problem med hälsa och rörlighet. Det är därför vi säger att kampen för social rättvisa aldrig tar slut!

* Frihet förutsätter en känsla av trygghet. Om det finns oro för framtiden, om det finns ett problem med arbetet, så är frihet ett begrepp utan innehåll.

* En fri man agerar med värdighet. Respekterar miljön och kämpar för hans skydd. Respekterar mångfald, minoriteters rättigheter, invandrare. Han respekterar demokratins regler.

* Demokratin förutsätter att makthavaren tjänar allmänhetens intresse.

* Vi känner till svårigheterna och problemen och har en känsla för vår potential. Men vi går in i framtiden med verktyg, kunskap, tro och vår skuld till dem som har kämpat för de stora visionerna, och till de nya generationerna som kommer efter oss. Denna skuld bör aldrig anses tung för oss.

* Politik betyder att vilja något och genomföra det! Politik är en fråga om principer.

Not: Yiannis Markakis, sekreterare i föreningen VÄNNER AV OLOF PALME, är ordförande för Kretas folkmuseum ”Lychnostatis” (1992 -2015) https://www.lychnostatis.gr/

Ett unikt museum; Markakis och hans familj är väl betjänta all slags beröm för dess grundande och nu driver det föredömligt.

     På bilden Yannis Markakis och Joakim Palme.

Sveriges TV-journalist Giorgos Logothetis i sin intervju med Olof Palme

Några synpunkter om boken av Giorgos Logothetis

OLOF PALME: POLITIK ÄR EN PRINCIPSAK

Jag hoppas att George Logothetis bok kommer att förstärka en kreativ dialog i Grekland, som lider av den mångfacetterade kris som plågar landet, som vi känner stor solidaritet för.

         Jean-Pierre Olov Schori Hedersordförande för Olof Palmes Minnesfond, bistånds- och migrationsminister och Sveriges FN-ambassadör 2000–2004.

Idag behöver vi vända vårt minne och vårt tänkande mot politiker som Olof Palme. Boken ”OLOF PALME, Politik är en principsak”, speciellt nu när hela Europa befinner sig mitt i en fruktansvärd kris, är ett absolut nödvändigt och stort vittnesbörd.

        Leonidas Grigorakos, tidigare vicepresident för det grekiska parlamentet

Olof Palme var inte bara en exemplarisk ledare. Han är politikern som skapade ”Politikens skola”. Boken måste bli ett ”mål” för vårt folk, för politiker. Vi som läser den uttrycker vår tacksamhet till honom för fönstret han öppnade för oss på vägar som leder till hopp.

        Ekaterini Tenta-Latifi, Författare-forskare

Palme är vår ungdoms hjälte. Uppvuxen i en medelklass- och rik familj ogillade han orättvisorna och letade efter den tredje vägen. Han är mannen som än idag i våra svåra tider visar vägen, åtminstone för dem som söker sådana lösningar.

       Giorgos Vernikos, ledare för antidiktaturkampen, grundare av GRENPEACE Grekland.

I de svåra tider vi lever i, ger boken om Olof Palme oss möjlighet att reflektera och lära oss om demokrati, av speciella människor som var och fortsätter att vara förebilder för oss alla.

          Kostas Bakoyannis, borgmästare i Aten

Olof Palme med Melina Merkouris och hennes bror Spyros Merkouris

Det är värt att nämna

Här är några fakta som nämns i tillkännagivandet av Manolis Zervakis, ordförande för föreningen OLOF PALMEs vänner på Kreta.

PALME HEDRAS – på KRETA!

Så lyder rubriken i Sveriges veckotidning, Icakuriren. Det är en av de mest lästa veckotidningarna i landet.

Han nämner bland annat: Det var här Olof Palme hade sitt hemliga gömställe, i den lilla byn Mochos på Kreta. – Olof upplevde en otrolig värme och respekt från grekerna, säger sonen Joakim Palme. Nu har ett nytt museum öppnat i byn för att hedra den svenska politikern.

Hedersmedborgare, en viktig anledning till kretensarnas varma mottagandet var Olof Palmes enorma engagemang för den grekiska oppositionen under militärjuntans år. Politikern Andreas Papandreou, hans son George, Melina Merkouri och Mikis Theodorakis var bara några av de landsflyktiga som blev Palmes vänner. Men vanliga greker älskade också den svenska socialdemokraten…

Den 3e juni i år invigdes det nya museet. Här finns en stor mängd bilder från familjen Palmes vistelser, men också en bred och genomarbetad utställning om Olofs mångåriga politiska liv och strävanden.

Museet i Mochos skapades av föreningen”Olof Palmes vänner”. Ordförande är greken Manolis Zervakis, som också är ansvarig för museet.

Joakim Palme skänkte sin pappas festskor och ett par byxor till museet. Skorna följde med honom varje år på Kreta. Det är skorna och byxorna han bar när han blev hedersmedborgare.

Ovanstående skrift har skickats till oss av Olof Palmes Minnesfond i Stockholm.

Vi fick också besked om att en journalist från Sveriges Statstelevision kommer att kontakta oss senare om en reseskildring som ska framhäva Olof Palmemuseet. Vi har stor förväntan för dessa planer.

Och detta är bara början!!!

Related Articles

Leave a Comment