Home Grekland är allt du vill ha Hellas. En upplevelse som förändrar ditt liv

Hellas. En upplevelse som förändrar ditt liv

by Hello From Greece

Rhodos, kontrasternas ö

Rhodos är ett idealiskt resmål året runt, även på vintern, för alla resenärer och särskilt för seniorer och digitala nomader, på grund av dess medelhavsklimat med varma, torra somrar och milda vintrar. Temperaturen från november till mars varierar från 6°C (42,8°F) till 15°C (59°F), med ett genomsnitt på högst 10 regndagar varje månad. Medeltemperaturen i augusti är 27 °C (80,5 °F).

Rhodos är en ö med stor naturskönhet och underbara stränder. Det är också ett resmål som har en lång och imponerande historia och en plats där den gedigna medeltida aspekten kombineras med det traditionella grekiska. Bergsbyar med utsikt över kuststäder och arkeologiska platser, medeltida monument och kosmopolitiska orter anlagda i traditionell stil samarbetar alla för att göra denna destinations popularitet så svår att motstå, även för kräsna resenär.

Lokala traditionella rätter

Gastronomin på Rhodos har alltid haft en rik variation av smaker. De viktigaste ingredienserna som används är vete och oliver tack vare landets bördiga jordar som underlättar odlingen. Utsökt kött, färsk fisk och skaldjursbaserade rätter, samt ett brett utbud av efterrätter med flingor, olivolja, nötter, frukt, honung och örter, utgör det unika med det rhodesiska köket.

Under ditt besök på Rhodos, missa inte möjligheten att smaka på lokala traditionella rätter! Smaka deras aptitretare som pitaroudi (stekta kikärtsköttbullar med hackad mynta, lök och tomat), yaprakia (fyllda vindruvsblad), zucchini och linsfyllda cyklamenblad.

Dolma, stuffed grape leaves with rice and meat on dark background, top view.

Giaprakia, Foto: EOT/Arkiv

För vinälskare

De läckra rätterna på Rhodos serveras med välsmakande lokala viner från öns vingårdar som behåller sin långa tradition som går tillbaka till antiken. Vingårdarna producerar utmärkt vin och har belönats internationellt.

Smaka på den vita varianten Moschato, som är känd sedan urminnes tider, Athiri och Mandilaria (känd som Amorgiano på ön), Moschato Trani och Assyrtiko. En annan viktig sort är den vita Moschato som ger söta viner.

Foto: EOT/Arkiv

Suma från Rhodos

Suma är ett dodekanesiskt alternativ till ouzo eller raki, vilket kommer att förvåna dig! På Rhodos tillverkas den främst av druvor och vin, vilket gör Rhodos suma så speciell. Du hittar suma överallt på restauranger, eller till och med på kaféer.

Foto: EOT/Arkiv

Se mer: Rhodos, Den medeltida staden, Lokalt kök, Rhodos viner, Souma från Rhodos

Favoritresmål och stränder på Rhodos

För historiefantaster

Lindos

Lindos är definitivt en av de mest karakteristiska och traditionella byarna på ön. Från det ögonblick som besökarna sätter sin fot i denna pittoreska by känner de sig som om de har klivit in i en annan rumtid, fängslade av de intensiva dofterna, färgerna och läckra lokala produkterna. Dess charm förstärks av den djupblå, magiska bukten som sträcker sig precis nedanför den.

Akropolis i Lindos, Foto: EOT/ P. Merakos

Vilda landskap

Glyfada

Detta är en idyllisk plats för att upptäcka skönheten i det naturliga landskapet och koppla av precis där trädens gröna möter havets blå. Den fungerar som en tillflykt från folkmassorna och liknar en öde ö. Glyfada är populärt främst bland äventyrliga turister som inte avskräcks av klipporna som gör det svårt att komma åt dess kristallklara vatten.

Foto: EOT/Arkiv

För surfare

Prasonisi

Prasonisi, vid Rhodos södra ände, är förmodligen den mest imponerande stranden på hela ön. Detta beror på att det faktiskt är en holme, som är ansluten till fastlandet av två vikar täckta med mjuk sand. Dess underbara naturliga skönhet och de starka vindarna som blåser här har gjort det till en mötesplats för vindsurfare.

Rhodes Prasonisi, Foto: EOT/ P. Merakos

Foto: EOT/ P. Merakos

Stranden Anthony Quinn (Faliraki)

Stranden som vann filmskådespelaren Anthony Quinns hjärta förtjänar med rätta dess namn då skådespelaren förknippades med den lilla pittoreska stranden efter att flera scener av den berömda filmen ”Kanonerna på Navarone”, där han spelade huvudrollen, spelades in där. Med sitt förtrollande smaragdgröna vatten och de omgivande höga tallarna påminner stranden om ett vykort från forna tider.

Anthony Quinn bay, Foto: EOT/Archive

”Instagram” stränder

Ellie

Denna kosmopolitiska strand i Rhodos stad är känd, fotogenisk och därför mycket fotograferad och har fungerat som underlag för många välkända grekiska filmer från 60-talet. Det är en enorm strand som utgår från caféet med samma namn och når stadens akvarium. Det lockar tusentals människor till den höga, imponerande dykplattformen som har varit dess varumärke i årtionden.

Photo: GNTO/ Militos

See more: Beloved Beaches of Rhodes

Related Articles

Leave a Comment