Home Kultur Neolitiska sjöbosättningen Dispilio i Kastoria

Neolitiska sjöbosättningen Dispilio i Kastoria

by Hello From Greece

Bara några kilometer skiljer staden Kastoria från den lilla sjönära byn, Dispilio, där man har skapat ett ”exemplar” i full storlek av den neolitiska sjöbosättningen. Man kan parkera på uteplatsen och efter att ha korsat vägen som leder till sjöboplatsen efter en grön äng ser man åtta hus gjorda av trä och lera, -såsom de byggdes på de åren- av förhistoriska fiskare, bönder, uppfödare och jägare. Husen är placerade på en träkonstruktion – som en stor plattform – medan under dem står sjövattnet och vassen orörliga, tills den första vinden blåser.

Bosättningen uppdagades 1932, då sjönivån sjönk och några pålar dök upp på vattenytan som gjorde att man började undra hur de hade hamnat där till att börja med. Ungefär trettio år senare, 1965, sjönk sjöns nivå återigen och hundratals nya pålar kom upp till ytan igen, vilket ledde till upptäckten av den yngre stenålderns bosättning vid sjön, runt det sjätte årtusendet f.Kr., där en stor civilisation utvecklats i området. 1992 började utgrävningarna och sakta skapades exemplaret av bosättningen.

Du kan besöka den arkeologiska platsen på vardagar och helgdagar kl. 9.00-17.00. Om du vill finns det ett program för att informera besökarna var 30:e minut, med start från 9:00 på morgonen.

Related Articles

Leave a Comment