Home Grekland är allt du vill ha Grekland är allt du vill ha!

Grekland är allt du vill ha!

by Hello From Greece

Oändliga mil av kristallklart vatten, konstant solsken, explosiva lokala smaker, underbara solnedgångar.

Kreta Chania, Falassarnastranden Foto: GNTO/Y.Skoulas

Kreta har helt enkelt allt!

Heraklion är den största staden på Kreta och en av Greklands största tätorter. Dess utveckling började i slutet av 900-talet e.Kr. (i antiken var Knossos öns viktigaste centrum, följt av Gortyn). Bland de mest enastående sevärdheterna i Heraklion är befästningsmurarna som avgränsar den ”gamla staden”.

Kreta Heraklion, Matala stranden Foto: GNTO/Y.Skoulas

Se mer: Heraklion

Chania (även stavat: Haniá), en plats där olika civilisationer har blomstrat genom århundradena. Att vandra runt i Gamla Stans labyrintliknande gränder med de vackra venetianska herrgårdarna, fontänerna och de utarbetade kyrkorna hjälper dig att upptäcka välbevarade historiska monument.

Kreta/Chania Sougiastranden Foto: GNTO/Y.Skoulas

Kreta/Chanias hamn Foto: GNTO/E.Fili

Se mer: Chania

Rethymno, Kretas minsta prefektur belägen mellan Vita bergen och berget Psilorítis (även kallad ”Ídi”), är synonymt med underbara bergslandskap, underbara stränder, kretensiska lyra melodier, tsikoudiá serverad med ”oftó” (lamm speciallagat på traditionellt sätt), legendariska grottor, historiska kloster och monument, traditionella bergsbyar och lyxiga semesterorter.

Rethymno Prevelistranden Foto:GNTO Archive

Se mer: Rethymno

Agios Nikolaos, eller bara ”Ayios” som lokalbefolkningen kallar staden, ligger inbäddat vid den vackra Mirabellobukten, på den nordöstra kusten av Lassithi prefekturen på östra Kreta. Mirabello eller Merabello bukten är den största naturliga bukten på Kreta. Namnet på bukten kommer från det italienska ”mira il bello” (i fri översättning: ”beundra skönheten”), en hyllning till den underbara havsutsikten från bukten.

Kreta – Agios Nikolaos, Foto : GNTO/Y.Skoulas

Se mer: Agios Nikolaos

Elounda, ligger bara 9 km från Agios Nikolaos och det som tidigare var en liten fiskeby är nu ett kosmopolitiskt semestermål där du kan hitta exklusiva 5-stjärniga hotell, många restauranger och fina stränder inom gångavstånd från det stora torget.

Kreta – Elounda, Foto : GNTO/Y.Skoulas

Sitia, en vacker stad, födelseplatsen för den stora medeltida poeten Vitsentzos Kornaros [Vincenzo Cornaro] ligger 70 km från Agios Nikolaos (den största staden i Lasithi). Det är byggt som en amfiteater med eleganta byggnader som slutar vid en livlig hamn; ett idealiskt val för avkopplande semester året runt.

Ierapetra ligger 35 km nordöst om Agios Nikolaos, den största staden i Lasithi och ligger intill en bördig dal, där den iögonfallande antika staden Ierapytna brukade stå. Som den sydligaste staden i Europa och som vetter mot den afrikanska kusten i ett milt klimat, kommer Ierapetra knappast någonsin att se temperaturen gå under 12°C. Ierapetra gör väl i att kalla sig den ”gamla kontinentens” mest ”solkyssta” semesterort.

Kreta, Ierapetra Foto: GNTO/Y.Skoulas

Se mer:  Östra Kreta    och     Kreta

Related Articles

Leave a Comment