Home Kultur Thessaloniki vid vattnet

Thessaloniki vid vattnet

by Hello From Greece

Den nya stranden i Thessaloniki, den av Thessalonikerna så kallade ”Bypass” Avenyn, är helt klart dess komparativa fördel även om staden har otaliga dolda skatter som man kan stöta på.

Den 3,5 km långa renoverade kustfronten är en attraktionspol, inte bara för stadens invånare utan också för varje besökare. Den kallas ”Bypass” eftersom vägen från den gamla stranden och Vita tornet till konserthuset och tillbaka igen är ett fantastiskt sätt att ”reglera” sitt hjärtslag.

Renoveringsprojektet som förändrade avenyns utseende helt, slutfördes 2013, och trots att vi ibland saknar den gamla stenläggningen, de gamla paviljongerna, de röda bänkarna som låg gömda i buskarna och pasatempo(pumpfrön)-försäljarna, är det ett faktum att den nya kustfronten är en arkitektonisk prydnad som på ett enkelt sätt har integrerats helt i stadens struktur.

Man går bland rekreationsområden, trädkantade parker och naturligtvis de tolv temaparkerna, alla med olika funktionalitet och en unik skönhet.

Efter Vita tornet och den Κungliga Τeatern ser man Alexander den stores staty och i riktning mot Thessalonikis konserthus passerar man successivt genom temaparkerna som var och en har ett annorlunda tema: musik, vatten, minne, rosor, ljud, eftermiddagssol, skulpturer mm, som är så pass intressanta att man inte har ögon för något annat; längre breder ut sig en annan lika fascinerande del av den nya stranden framför en.

Vid tillfälle kan man stanna till vid ett av kaféerna och njuta av något att dricka och titta på Thermaikosbukten under den vackra solnedgången där havet i en explosion av färger blir ett med himlen. På stranden kan man hyra en cykel och känna den milda sjöbrisen i ansiktet medan mörkret faller och den Nya stranden förvandlar sig till en tjuserska som förför dig med sin skönhet.

Om ni vill ha kul och ni är en stor grupp kan ni hyra cyklar för två eller till och med fyra personer.

Älskar man att fotografera, måla eller de visuella konsterna generellt, kommer man säkert njuta av någon av glaskioskerna.

Dans och andra evenemang äger rum dagligen i parkerna och på trottoaren i Nya stranden.

Musikevenemang, konserter, festivaler och andra evenemang, som den årliga Bokmässan, väljer att använda sig av den Nya stranden för sina tillställningar.

Utforska den. Bli ett med folket i Thessaloniki och besökarna i den Nya stranden. Ha så kul!!

Related Articles

Leave a Comment