Home Grekland är allt du vill ha Grekland. En livsförändrande upplevelse

Grekland. En livsförändrande upplevelse

by Hello From Greece

Äventyrsfull semester året runt

Evrytania: En kombination av orörd natur och tradition

Är du en naturälskare? Letar du efter den typ av spänning som kommer att pumpa upp ditt adrenalin? Karpenisi (huvudstaden i regionen Evrytania) är den idealiska destinationen eftersom det finns en mängd aktiviteter för dig under hela året. Så slösa inte tid, ta en tur till hjärtat av grekisk natur och se raviner med imponerande vattenfall, täta skogsområden och snabbt flodvatten!

Evrytania, Karpenissi, Foto: GNTO/Arkiv

Följ Krikellopotamos´ kristallklara vatten mitt i ett grönskande landskap. Denna väg av anmärkningsvärd skönhet tar dig hela vägen till ravinen Panta-Vrechei [= Regnar alltid]. Denna välkända ravin har fått sitt namn av de imponerande vattenfallen som bildar dammar som är idealiska för simning; för den som vill är de omgivande klipporna fantastiska naturliga klätterbanor.

Scenic mountain landscape with Krikiliotis river, Evritania, Greece

Evrytania, Krikeliotis River, Foto: GNTO/Arkiv

Upptäck lokala kulinariska skatter

Smaka på Evrytania-lantkorv med eller utan purjolök, lokala pajer och flodöring i närliggande tavernor. Prova den ekologiska prosciutton av högsta kvalitet gjord av en svart inhemsk svinras, en delikatess som var känd som ”akrokolion” i antiken; idag tillverkas den i byn Prouso. Produkten belönades med andra priset i den internationella gastronomiska tävlingen på Sicilien, och anläggningen där den tillverkas är en av de lokala sevärdheterna. Om du är en ostälskare, se till att du smakar fetaost såväl som tsalafouti, en lokal ost. Tsipouro-sprit eller mouro (en typ av lokal dryck som liknar tsipouro) kommer att vara ett bra tillbehör till din måltid. Trachanas, bergste och doftande honung från granskogar i området är produkter du absolut bör lägga till dina köp innan du åker.

Se mer: https: Visitgreece/Evrytania/karpenissi, visitcentralgreece/Evrytania, visitkarpenissi

Evrytania, Kremaston Lake, Foto: GNTO/Arkiv

Forsränning i Epirus-regionen

I hjärtat av Epirus, inbäddat bland de branta och snöiga sluttningarna av bergskedjan Tymfi, hittar du Zagorochoria nationalpark, ett av de vackraste och rikaste ekosystemen i Europa.

Den berömda Zagorochoria, den stora Tzoumerka, den historiska Ioannina, hela Epirus-området kommer att förtrolla dig med sina vackra floder, Dragon Lakes, orörda skogar, vidsträckta dalar, imponerande kanjoner, berg och oändliga sällsynta naturliga skönheter som denna plats är välsignad med!

Zagori, Aristi Village, Foto: GNTO/Fragou

Det bästa sättet att lära känna områdets skönheter är forsränning. En sport som erbjuder en adrenalinkick medan du njuter av naturens skönhet. Forsränning i Epirus kommer att erbjuda dig en upplevelse för livet, som kombinerar hastighet och ett hisnande landskap.

Epirus, Forsränning, Foto: GNTO/A. Mantzouranis

Zagori, Vikos ravinen

Vikos-ravinen börjar 600 meter efter byn Monodendri (i västra Zagori, väster om Tymfiberget) och utgör ett sant naturmonument. Dess totala längd överstiger 30 km (från Tselepovo till Kleidonia) och djupet varierar. I sin djupare del når ravinen cirka 2 200 m bredd.

På grund av sin geologiska isolering och frånvaron av mänsklig närvaro inkluderar Vikos ravin sällsynta växt- och blomarter av Epirus.

Den bästa perioden att besöka ravinen är under sommaren och i början av hösten när floden är grund. Detta faktum gör passagen lättare. Om du har ett stabilt tempo kan du korsa ravinen på cirka 7 timmar. Det kan låta väldigt långt men landskapet med dess skönheter kommer definitivt att belöna dig.

Se mer: Visitgreece/Epirus, Rafting in Epirus, Zagori, Vikos Gorge

Zagori, Vikos Gorge, Foto: GNTO/P. Merakos

Epirus, Dragonlake, Tymfi Mt, Foto: GNTO/Arkiv

Uppskatta Metsovos elegans under en promenad

Njut av denna fantastiska inbjudande by och se konst och kultur som introducerar dig till en pågående tradition. Besök denna grå stenby med röda tegeltak och dess gröna omgivning och beundra de två våningar höga herrgårdarna, med sina traditionellt konstruerade balkonger (hayat) och trädörrar. Släck din törst vid en av många stenbyggda dryckesfontäner och njut av berömda lokala rätter. Om du är äventyrslusten, återupplev då dina sinnen genom att vandra i bergen och korsa floderna.

Se mer: Visitgreece/Epirus, Metsovo

Epirus, Metsovo, Foto: GNTO/Arkiv

Epirus, Metsovo, Foto: GNTO/Arkiv

En smak av lokal gastronomi

Du kommer att inse hur viktig mat är för Metsovo redan vid första anblicken, eller kan vi säga vid ”första lukten”!!! Tavernorna på byns torg förbereds i tid, med sina spett som steker alla sorters kött. Njut av ”episka” fester; kontosouvli i bakplåtspapper, läckra korvar och ”massor” med pajer! Det är här du hittar butiker som säljer regionens mejeriprodukter, varav metsovone- och metsovelaostarna sticker ut. Metsovone är en rökt ost. Dess smak är rik, lätt salt och kryddig och serveras som förrätt eller med ett glas lokalt Vlachiko- eller Debina-vin.

Se mer: Visitgreece/Epirus, Metsovo, Top ranking Greek cheeses

Metsovone ost, Foto: GNTO/Arkiv

Bergsklättring och vandring i ”stenskogen” i Meteora, ett världsberömt klosterlandmärke

Meteora, den internationellt kända klippformationen i centrala Grekland, är ett unikt geologiskt fenomen med kloster byggda på toppen av stenblock som har stor betydelse i landets religiösa historia. Meteora är ett av världens största monument, skyddat av UNESCO. Området lockar resenärer från hela världen, av vilka många väljer att ägna sig åt bergsklättring och nedfirning. Platsen erbjuder älskare av sporten spektakulära, höga, branta och vertikala klippor. Dessa klippor bildar en imponerande miljö som inbjuder besökare att utforska den.

Se mer: Visitgreece/Thessalien/Kalabaka, Meteora, Bergsklättring och vandring vid Meteora

Thessalien, Meteora, Foto: GNTO/Arkiv

Samla och smaka på svamp

Att samla svamp är ett safariliknande äventyr; ömma och stora svampar blir din trofé.

Natural History Museum of Meteora och Mushroom Museum organiserar och är värd för tryffeljaktsaktiviteter för att visa upp naturens rikedom. De lyfter också fram cateringanläggningarna som erbjuder unika rätter med tryffel och svamp.

Av 2 200 svamparter i Grekland är bara 150 ätbara. Grekiska vilda svampar är av högsta kvalitet och är en utsökt, hälsosam och näringsrik produkt, eftersom de är en proteinmat med högt biologiskt värde rik på mineraler och spårämnen.

Se mer: Visitgreece/Thessaly/Kalabaka, Meteora, meteoramuseum

Related Articles

Leave a Comment