Home Grekland är allt du vill ha Grekland är allt du vill ha!

Grekland är allt du vill ha!

by Hello From Greece

Hellas. En livsförändrande upplevelse

DE NORDÖSTRA EGEISKA ÖARNA OCH DESS UNIKA TRADITIONELLA PRODUKTER

Lesvos

Sappho, en av de mest kända lyriska poeterna i det antika Grekland, föddes på ön Lesvos. Du hittar underbara vackra hus i Mytilini, öns huvudstad, och traditionella byar över hela ön (Agiassos, Asomaos, Vatoussa, Eresos, Mandamados, Mithymna, Petra, Plomari, Polichnitos, Sigri, Sykamia).

Lesvos, Skala Kallonis, Foto: EOT/D.Rozaki

Förutom att vara en pittoresk ö i nordöstra Egeiska havet, erbjuder Lesbos olika naturliga skönheter och ett rikt kulturarv som kännetecknas av sin kulinariska tradition, som är baserad på lokala produkter från både land och hav.

Foto: EOT/Arkiv

Dags för förrätt (meze)!

I de många tavernor och ouzerier runt ön kommer du att ha möjlighet att smaka på alla lokala godsaker. Börja med en ouzo på is vars anisarom kommer att förvåna dig och komplettera den med en tallrik färsk fisk och skaldjur. Saltad ansjovis och sardiner, ansjovis marinerad i olivolja, vinäger och vitlök, grillade pilgrimsmusslor beströdda med olivolja, grillad bläckfisk och så många andra läckra aptitretare.

Dessutom, om du gillar det, bör du prova ladotiry saganaki, dolmades och pumpor fyllda med ris och örter, köttbullar med ouzo, grillade färska sardiner, fyllda bläckfisk, räkor eller saganaki musslor med kryddig tomatsås, fetaost och paprika.

Foto: EOT/Arkiv

Se även: Lesvos, Cuisine of Lesvos

Lemnos

Ön Hefaistos (eldens Gud och smedernas beskyddare) är det perfekta fridfulla semestermålet. Besök Myrina, som är öns huvudstad och hamn, lär dig mer om dess intressanta historia och njut av färsk fisk.

Lemnos, Myrina Foto: EOT/K. Vergas

Ostproduktion

Ön har en lång tradition av osttillverkning och de steg som följs i processen garanterar unik kvalitet och smak. De mest kända produkterna är Kalathaki Limnos, Melichloro och Feta. Kalathaki Limnos är en traditionell vitsaltad ost med skyddad ursprungsbeteckning. Små vävda halmkorgar (”kalathakia”) används för att dränera och ge osten dess slutliga form. Melichlor (eller Melipasto) tillverkas av fårmjölk som efter att ha tömts låts torka på skuggiga platser under årstiderna med låg luftfuktighet (efter våren).

Grilled halloumi cheese

Foto:EOT/Arkiv

Vin- och spritproduktion

I gamla tider trodde man att vinet från Mithymna var den ambrosia som bara de olympiska gudarna drack. Idag producerar de lokala druvsorterna utmärkta viner med utsökta aromer och smaker och deras rykte är över hela världen. Vita viner och söta viner av högsta kvalitet görs av Moschato från Alexandria, en vit aromatisk druvsort, i öns vulkaniska jord.

Lunch by the sea, Greece, island Santorini

Foto:EOT/Arkiv

Se mer: Limnos, Local Products of Limnos, Limnos’ Wines and Spirits

Chios

Chios är känd som mastihans ö på grund av detta unika naturliga harts som samlas in från mastixbusken som odlas i den södra delen av ön. Utforska Mastichochoria, ett komplex av befästa byar av exceptionell skönhet som byggdes på 1300-talet när ön var under genuesiskt styre.

Veduta della spiaggia di Mavra Volia

Chios, Mavra Volia Beach Foto: EOT/G.Filippini

Smaker av Chios

Mastiha: Chios drottning

En unik skatt som odlas endast i denna del av världen, mastixbusken ger oss sina dyrbara tårar! Produktens unika karaktär tillskrivs inte bara en djupt rotad tradition inom odling, utan också till vissa jord- och väderförhållanden som gynnar mastixbuskens blomning.

Du kan njuta av den i olika former: som ingrediens i desserter, likörer, ouzo, kakor och till och med som tuggummi!

Chios Mastiha, Foto: EOT/Arkiv

”Hesperidernas gyllene äpplen”

Chios är känt för den unikt behagliga smaken, kvaliteten och egenskaperna hos dess citrusfrukter, saftiga apelsiner och de unika mandarinerna från Chios. Mandarinerna på ön är bland de finaste sorterna i världen och har registrerats som en produkt med skyddad ursprungsbeteckning tack vare sitt intensivt aromatiska mjuka kött och söta smak.

Home-made orange spoon sweet and glass of cold water on vintage bronze tray.

Foto: EOT/Arkiv

Se mer: Chios, Chios Flavours

Samos

Samos är födelseplatsen för den grekiske filosofen och matematikern Pythagoras, filosofen Epicurus och astronomen Aristarchus från Samos, den första som föreslog att jorden kretsar runt solen.

Samos Karlovasi Foto: EOT/D. Rozaki

Samos är en grön ö med många vita sandstränder och pittoreska byar. Ön är också känd för sitt högkvalitativa naturliga söta vin.

Red greek wine is glass from Nemea region, wine tasting, close up

Foto: EOT/Arkiv

Se mer: Samos

Ikaria

Enligt legenden flög Daedalus (far) och Ikaros (son) över Egeiska havet iförda vaxade fjädervingar. Under flygningen ignorerade Icarus sin fars råd att inte flyga nära solen. När han närmade sig solen smälte hans vaxade vingar, han föll och drunknade i havet utanför ön.

Ikaria, Foto: EOT/D.Rozaki

Lär dig om lokalbefolkningens speciella sätt att leva på ”ön där människor glömmer att dö”.

Förutom öns sandstränder, rinnande vatten, berg och gröna sluttningar är dess namn, Ikaria, sammanflätat med grekisk mytologi och Ikaros. Den ojämförliga lokala livsstilen, tillsammans med det unika arbets-viloschemat, berömda festivaler och traditionella danser, lokala seder, är bara några av anledningarna till att utforska denna imponerande destination. Smaka på färsk fisk och drick doftande vin samtidigt som du låter dig själv bli en Ikarian, eftersom de känner till hemligheten till ett långt liv!

Foto: EOT/P. Merakos

Se mer: Ikaria

och Öarna i nordöstra Egeiska havet

Related Articles

Leave a Comment