Home Turism HEPTAPYRGION FESTIVALEN

HEPTAPYRGION FESTIVALEN

by Hello From Greece

På en plats med stort symbolvärde för Thessaloniki, ”Thessalonikis Akropolis” som Anna Mykoniou, president och konstnärlig chef för kulturcentret i regionen Centrala Makedonien, karakteristiskt sa, hålls Eptapyrgiofestivalen 2022 för tredje året i rad ”utan hinder det här året”.

”Vi går starkt in med fantastiska produktioner som utlovar våra tittare underbara kvällar” understryker Mykoniou som förklarar att ”vi lämnar bakom oss de svårigheter vi ställts inför under tidigare år på grund av coronaviruset och förbereder stolt arrangemanget av årets Festival”.

Vad kommer vi att få njuta?

-17 och 18 juni: ”Jag föddes i Thessaloniki” – med Thessalonikis kommunala symfoniorkester och den unika kompositören, textförfattaren och låtskrivaren Dionysis Savvopoulos, som vi växt upp med ända till idag med mottot ”den sanna tiden är vår son, den stora och den lilla”.

-21 och 22 juni: ”The songs of Artemis / 1922” – Musikalsk-teatralisk föreställning om den fördrivna från Mindre Asien befolkningens efter Katastrofen. Sånger som vi sjöng högt eller viskade när våra förfäder, upprotade kom till ”flyktingmodern” Thessaloniki, och undrade när de korsasde Bosporen ”vad minnas och vad glömma av det jag gick igenom…”. Alla intäkter kommer gå till barnhemmet ”Melissa”.

-26 och 27 juni: ”Big Voices” – Maria Farantouri, Elli Paspala, Adriana Babali, Evi Siamanta. Underbara röster, underbara framträdanden, unika tolkare som med sina sånger har under åren som gått tagit sin plats i våra hjärtan.

-4 och 5 juli: ”Requiem for Smyrna” – Georgios Emmanuel Lazaridis med Thessalonikis statsorkester och Thessalonikis blandade kör. Musiken förtrollar publiken i samband med Nobelprisvinnande poetens, Georgios Seferis´, ord från diktsamlingen ”Mythistorima”: ”Men vad söker våra själar på sin resa från hamn till hamn på ruttet trä? Att flytta krossade stenar, att andas in daggen från träden blir svårare för varje dag… i ett hemland som inte längre är varken vårt eller ert”.

-10 juli: ”Ramon Vargas” Operagala med Thessalonikis statliga orkester. Bland de ’största’ rösterna, sedan hans debut i början på 90-talet, stod det klart att han skulle utvecklas till en av 2000-talets mest kända tenorer. Genrens älskare anser hans röst vara den mest uttrycksfulla och flexibla rösten, speciellt bra på bel canto.

-13 och 14 juli: ”10 Harper” – välkända klassiska, filmiska och rockmelodier från det största harpbandet i Grekland. Tio harpor kommer att ställas upp på Heptapyrgions scen tillsammans med de två stora harpisterna Katerina Kitsou och Angela Majarova i ett banbrytande projekt med särskilt musikaliskt intresse.

-18 och 19 juli: ”Förbannade poeter” Hur mycket vet vi egentligen om dessa ”rådiamanter” som Baudelaire, Rimbaud, Verlaine, Poe och våra egna Karyotakis, Lapathiotis, Polydouri lämnat till oss? Alkinoos Ioannidis, sångare och låtskrivare, säger ”Hur poeten liknar denna prins (albatross) från molnen som trotsar stormen och skrattar åt yxan, i exil på jorden, mitt i det vilda hån, med jättens vingar som tvingar honom att gå” och låter oss resa iväg.

Heptapyrgion fungerade som ett fängelse från 1890 till 1989, då dess bruk överlåtits till kulturministeriet.

*Anna Mykoniou föddes i Thessaloniki, studerade fransk litteratur vid Aristoteles universitet i Thessaloniki, tog magisterexamen i teater och samtidslitteratur vid Sorbonne IV i Paris och gjorde sin doktorsavhandling vid samma universitet i ämnet 1900-talspoesi.

Sedan 2015 är hon ordförande och konstnärlig ledare för kulturcentret i regionen Centrala Makedonien.

Marni Hatziemmanouil

Related Articles

Leave a Comment