Home Turism Kastoriasjön

Kastoriasjön

by Hello From Greece

En del av dess skönhet kan Kastorias stad tacka, Orestiada för; den magnifika sjön där alla resenärer skapar sig unika minnen. Man skulle kunna säga att det är stadens skatt, en riktig juvel, runt omkring vilken det sprider sig, förutom torg och parker, även en lättgången väg på cirka 7 kilometer som man kan gå runt sjön på, antingen till fots eller med bil. När du går längs kullerstensstigarna kan du beundra sjöns unika naturliga skönhet som är lika unik under alla årstider.

Orestiadasjön i Kastoria anses morfologiskt vara den vackraste sjön i Grekland och har utnämnts till ett ”Minnesmärke för Naturens Skönhet” av kulturministeriet. Sjöns naturliga bassäng, som är omgiven av berg med utmärkt geomorfologi, utgör en unik våtmark. Det är en våtmark av stor betydelse för vattenlevande organismer men också för rovfåglarna som använder området för reproduktion, näring och viloläge. Den har en rik fågelfauna, som inkluderar sällsynta och hotade arter. Närmare bestämt: Pygméskarv, Vit Pelikan, Dalmatiner Pelikan, Stor Vit Erget, Glansig Ibis, Gåsand, Marshök, Morrhår, osv.

Många fiskarter lever i sjön – bland annat – brax, fjärilsfiskar, gädda, och naturligtvis finns det också många fiskare som använder traditionella båtar (utan köl) för att komma långt in i sjön, men också de som fiskar med spö längs med sjön.

Sjön ligger på 630 meter över havet och är den elfte största sjön i Grekland. Det är en naturlig sjö och man uppskattar att den bildades för 5 000 000 år sedan. Idag sträcker det sig till 28 kvkm och har ett maxdjup på 12 meter. Medeltemperaturen är 22 grader Celsius. Den har anslutit sig till det europeiska nätverket ”NATURA 2000” som en plats med speciell naturlig skönhet.

*När? Vilken årstid du än älskar. Orestiadasjön är alltid förtrollande. På våren och hösten förtrollar den med lövverkets färger, fågelsångens livlighet. På vintern fryser det i cirka femton dagar. Förr i tiden var isen faktiskt så tjock att det sägs att lastade vagnar passerade över den. På sommaren kan du bada i dess vatten. Under alla årstider kommer roddarna att vara där med styrkan och farten hos dem som vet hur man ”löper” i dess vatten…

Related Articles

Leave a Comment