Home Kultur Slotten

Slotten

by Hello From Greece

En av thessalonikernas favoritdestinationer för en promenad, fika eller en meze (smårätt) är Ano Poli (den gamla staden), där man finner stadens ”slott”; ett komplex av murar, torn och fort med unik arkeologisk, arkitektonisk och historisk betydelse, men där man också kan hitta traditionella butiker, kyrkor, pittoreska gränder, kullerstensgator och välskötta innergårdar.

”Thessalonikis slott” är stadens gamla befästningar som grundades samtidigt som denna under den hellenistiska tiden. Idag finns bara en del av deras konstruktion kvar som går tillbaka till slutet av 300-400 talet e.Kr. Till en början omgav Thessalonikis murar och slott hela staden ända ner till havet.

När man går uppför branten märker man lätt att området som sträcker sig runt Thessalonikis slott är en sammanförning av historia och tradition som utformats av ren kärlek och omsorg. De smala gränderna i Ano Poli är unika vad gäller skönhet och charm och besökaren önskar se dem alla. Observera detta; gränderna är fulla av trevliga överraskningar …

För oss tessaloniker är detta vår ”terass”, varifrån vi blickar ut över staden, över Thermaikos-bukten, som breder ut sig nedanför våra fötter, ända bort till Olympus´ imponerande bergstopp och ännu längre till stränderna i Pierien när vädret är fint. Vandraren andas in lukterna omkring honom och reser tillbaka i tiden till de historieformande år som satt sina spår i staden och gjort Thessaloniki stort; den turbulenta historien, de stora historiska ögonblicken, de viktiga kulturskaparna, konstnärena och händelserna som utformade minnet.

* ”Portara” leder in till Akropolis, en gång den sista befästningen för invånarna i händelse av erövring av staden, där man i det nordöstra hörnet av murarna kan se det majestätiska cylindriska Triangeltornet, den mest imponerande delen av murarna som tillsammans med Vita tornet och Vardarforten (Top Hané) var en del av den bysantinska befästningen. Triangeltornet är en av de mest besökta och populära platser. Det byggdes troligen under andra hälften av 1400-talet e.Kr. och användes som arsenal och artilleritorn i ett område som ansågs kritiskt för stadsförsvaret.

* Besök ”Yedi Kule” eller Heptapyrgion, en riktigt imponerande byggnad, belägen vid den nordöstra änden av Thessalonikis murar, inne i Akropolis. Den består av två sektioner: den bysantinska fästningen, som består av tio torn, och de nyare fängelsebyggnaderna, som har byggts i och utanför fästningen. Tornen på norra sidan är en del av Akropolis´ fornkristna mur, medan tornen på den södra sidan tillkom troligen under mitten av den bysantinska perioden och bildade fästningens slutna kärna. Många böcker har skrivits om dess historia och rebetikasånger har sjungts. Ca. 1890 användes forten som endera militärfängelse och manligt och kvinnligt fängelse.Under 1890-talet omvandlades forten till ett fängelse fram till 1989 och fruktades för barbarin som rådde där. 1989 flyttades fängelserna och Heptapyrgion, som har utsetts till en del av UNESCO:s världsarvslista, överlämnades till kulturministeriet.

* På din promenad kan du också besöka många enkla historiska religiösa tempel, som helige Davids kristna tempel, samt de för Sankte Nikolaus´ ”den föräldralöse”, Ärkeänglarna Mikael och Gabriel, Sankta Ekaterini, Profeten Elias, klostret Vlatadon, det bysantinska badet i Krispou-torget och moskén Alaca Imaret på Kassandrou-gatan.

* Här, i Thessalonikis ”terass” är solnedgången en speciell upplevelse som kan kombineras med ouzo, meze och utmärkt mat i någon av stadens historiska tavernor; tavernor som var för sig har en speciell stil med enastående utsikt och ofta varit populära mötesplatser för många grekiska skådespelare, musiker och poeter.

Related Articles

Leave a Comment