Home Turism Elatochori i Pieria

Elatochori i Pieria

by Hello From Greece

Så fort den första snön faller i Grekland – uppe på bergen och således även på skidorterna – kommer lusten att besöka dem och njuta av deras vita skönhet. En handfull snöbollar, timlånga lekar med barnen, skidåkning, snowboard, men också vandring i de snöiga backarna. Visst längtar vi alla efter en ”vit” dag efter så många gråa och det här är ett strålande tillfälle att uppleva dem.

Där jag sitter i stolliften för att åka upp 1700 meter till skidcentret Elatochori, i Pieriabergen, längtar jag efter att få se Olympus, de antika grekernas gudars berg och bostad, där molnen har tagit sig en form som en dunkrans. Från en sådan bild måste HC Andersen ha inspirerats till ”Snödrottningen” som i sin släde kidnappade och förde lilla Kaj till sitt kusliga palats, Kaj som hade sårats i hjärtat avfragmentenav den magiskaspegeln, som förvrängde hans uppfattning av världen. Men hans goda vän Gerda, trots farorna, den magiska floden och alla andra hinder på hennes väg, nådde till slut palatset där hon med en varm kram och sina heta tårar bröt förtrollningen.

På berget kan varje tanke bli magisk och all sorg kan försvinna på en gång. Tio pister fungerar i skidcentret Elatochori, huvudsakligen röda och blå, d.v.s. av måttlig svårighet, medan den har en av de vackraste regionala pisterna i Grekland som om man börjar från längst upp och håller ett normalt tempo, kommer 20-30 minuter senare tillbaka där man började från. Lätt för nybörjare, en trevlig rutt bland de höga granarna för den erfarna.

Vad den erbjuder: Den tvåsitsiga luftliften ”ZEUS”, 1287 meter lång, som kan transportera 1200 personer i timmen, som används till två backar, CLEO och ERATO. Där det slutar finns skjuthissar.

*”APOLLON” som kan användas till två spår CLEO och POLYMNIA och

*”HERMES” som används till fem spår: CEO, POLYMNIA, TERPSICHORI, URANIA och KALLIOPI.

Det finns också en 500m SNOWBOARD-bana. Det finns också två BABYLIFTAR installerade, varav en är placerad vid foten av skidorten, och den andra är installerad och fungerar i det 200 m långa ”LITHARISTRA”-området för nybörjare.

Var skidcentret ligger: Det ligger på den nordöstra sidan av Pieriabergen, på en höjd av 1450 meter. Den har en fantastisk utsikt mot berget Olympen och floden Aliakmonas. På ett avstånd på 8 km ligger den pittoreska byn Elatochori där du kan stanna för vila, sova och äta. Stenbyggda pensionat och tavernor serverar lokala specialiteter, och allt är i harmoni med naturen; bokar, kastanjer och ekar.

Besök områdets vattenfall:

1. Gå till skidcentret Elatochori och på ett avstånd på cirka 4 kilometer från byn, finns det en grusväg som leder till området Nikola Pegadi. Fortsätter du vidare kan man efter fem minuters bilfärd parkera bilen längs med en kurva. Du följer sedan en uppförsbacke till fots och efter ungefär 10 meter kommer du att befinna dig framför ett fantastiskt vattenfall cirka 10 meter högt.

2. Ett annat av de vackraste vattenfallen ligger i Pieria, på väg till Sarakatsana kallas ”Kremastos”. Erfarna klättrare känner till det och man kan delta om man vill.

3. När du lämnar den södra sidan av den nya bosättningen Elatochori och följer den stenbyggda stigen, kommer du att ledas till den exceptionellt vackra ravinen Elatochori och Ai Neri. Där hittar du ett litet och pittoreskt kapell. För vattnet som faller från taket tror lokalbefolkningen att det har medicinska och helande egenskaper.

Andra aktiviteter:

Cykling: Njut av att cykla i naturen på vackra stigar, skogsvägar och outforskade grönområden, med idealiska väderförhållanden och en mängd olika svårighetsgrader för äventyr.

Ridning: Individuella vandringar och gruppvandringar med hästar, för en tur eller för träning, sport eller äventyr på platser av speciell skönhet i skogarna, kommer att erbjuda dig oförglömliga minnen. Du hittar organiserade ryttargrupper i organiserade gårdar i prefekturen.

Åk med terränghjuling: En tur med terränghjulingar genom Elatochoris skogsvägar erbjuder en speciell upplevelse för de som väljer det. Adrenalinet slår högt i tak när du går genom regionens svåraste delar i den underbara naturen.

Bergsklättring, vandring: Du hittar rutter av naturlig skönhet och ekologiskt intresse för fridfulla promenader i naturen, men också äventyrsrutter för alla besökare som letar efter bergsaktiviteter.

Related Articles

Leave a Comment