Home Gastronomi Tzoumerka och tradition – traditionella produkter och livsmedel

Tzoumerka och tradition – traditionella produkter och livsmedel

by Hello From Greece

Tzoumerka är en av de regioner i Grekland där det finns gott med boskapsavel, så djurprodukter saknas inte när områdets invånare eller dess besökare sätter sig vid bordet. Utöver vilda växter finner man även en del spannmål på bergets sluttningar. Baljväxter och nötter kompletterar maträtterna. På Tzoumerka kan man smaka på en mängd olika pajer – detta är deras starka sida – nybakta såväl på morgonen, som vid lunch, vid mellanmålet och även vid middagen.

Jag valde att göra ”vassilopita”, en grekisk paj som är en sed för att välkomna det nya året, för då hade jag hela familjen hemma på nyårsmiddag. Degen är en vanlig deg som för alla kakor: mjöl, bakpulver, socker, smör, ägg, apelsinjuice; och för att det skulle ”lukta” lite jul tillsatte jag kanel, kryddnejlika och konjak. Jag tillsatte även rikligt med valnötskärnor som produceras i området. Jag lade in i ett mynt inslaget i aluminiumfolie, för enligt traditionen så kommer den som råkar få den biten ha tur året runt, och jag bakade och dekorerade pajen med sockerpasta, för familjens småbarn som gärna vill ha något sött. Det som blev kvar gjorde jag till små färgade bollar och dekorerade tallrikarna. På bilden ser ni resultatet…

I området runt Tzoumerka kommer du att prova den unika bönpajen, – som är precis vad det låter som – tarhanapajen, men också … grönsakspajen som är gjord av vilda gröna växter och majsmjöl. Ett karakteristiskt drag i pajerna är att de flesta är utan filodeg.

På krogarna och restaurangerna hittar du olika rätter med kött -supergott. Köttet tillagas på många olika sätt, men frågar du mig vilken den bästa rätten är, tycker jag att du ska prova fläsksvål; det är en kraftig måltid med fläsk som har skurits i stora bitar och lagts i kittel med minimalt vatten som avdunstar. Maten är klar så fort den blir brun…

Naturligtvis kommer du inte lämna Tzoumerka utan att prova kokoretsi.

Komplettera din måltid med regionens traditionella tsipouro gjord av vindruvor, bär, nötter och mer.

Då vi kom under julperioden passade vi på att prova deras traditionella baklava som naturligtvis fick hela kvarteret att lukta muskot när den bakades i ugnen.

Invånarna i Tzoumerka, liksom i andra bergsbyar i Grekland, uppskattar särskilt maten som tillagas i gryta, på låg värme; smaken och det otroligt mjuka köttet är aldrig en besvikelse.

Än idag föredrar de att baka sitt bröd själva. Förr gjorde de bobota -majsbröd- av mjöl som ibland var mjukt och ibland hårt beroende på majsvarianten.

Bli inte förvånad om du till frukost serveras – bland annat – söt eller salt ”popara”, dvs antingen mjölk med bröd och socker, eller riven ost och rivet bröd som har kokats ihop, eller till och med hackad lök stekt i smör eller olja med ströbröd.

Related Articles

Leave a Comment