Home Gastronomi Spitiko, den enda brödbutiken i Komi

Spitiko, den enda brödbutiken i Komi

by Hello From Greece

”Man måste anlända mellan 9.30 och 10.30 för att köpa bröd”, säger Gogo, som driver den enda brödstationen, ”Spitiko”, här uppe i bergen i byn Komi.

”Annars lämnar jag brödet i en korg utanför butiken eller hänger den på din ytterdörr”.

I den här byn, alldeles intill bensinstationen, fanns den vedeldade ugnen som producerade det mest doftande brödet. Men den begav sig till öns Chora (huvudorten). Idag betjänas hela området av en skåpbil som stannar i utkanten av varje by, tutar upprepade gånger och de som hinner med, får köpa bröd. Resten kommer antingen att komma till Komi eller bli utan. Självklart finns det olika sorters bröd. Vi tyckte särskilt mycket om den som var hälften / hälften, dvs hälften fullkornsmjöl och hälften vitt mjöl, samt även majsbrödet.

Kardiani som bor i våra hjärtan

Bilar är inte tillåtna i bergsbyarna på Tinos. Man parkerar ute på gatan eller på en parkering utanför byn och går. Tinos är en av öarna med de vackraste bergsbyarna… som Kardiani, till exempel, vacker, med balkong över Egeiska havet, med en underbar stenlagd gata runt byn som har utsikt över havet. Från längst upp i byn kan du gå ända ner till havet. Men om du försöker dig på det, måste du veta att det blir svårt att återvända på grund av en svår uppförsbacke.

I det enda, traditionella, kaféet som finns kan du dricka ditt kaffe, prova pepparpaj, lökpaj, kronärtskockspaj eller till och med en av fru Dimitras läckra pannpajer och sätta igång!

Marni Hadjiemanouil

Related Articles

Leave a Comment