Home Gastronomi Kronärtskockor från Tinos

Kronärtskockor från Tinos

by Hello From Greece

Salta eller söta, de är en fröjd för gommen

Små, runda, fasta men framför allt läckra är kronärtskockorna som blomstrar i dalen i byn Komi, i Tinos, en av Kykladernas största öar, och för att hedra dem anordnar invånarna kronärtskockfestivalen varje år. Öns årliga produktion överstiger 600 000 stycken som ”exporteras” till resten av Grekland och främst till Aten. Rik på antioxidanter med få kalorier, kronärtskockan lovar låga blodsockernivåer, bra matsmältning, hjärthälsa, massor av vitamin C och K och många mineraler som magnesium, fosfor, kalium, järn som en belöning när vi väljer att införa den i vår kost.

Lokalbefolkningen lagar den på olika sätt och erbjuder besökarna rätter som: Omelett med kronärtskockor, kronärtskockpastitsio, kronärtskockor fyllda med köttfärs, gratinerade kronärtskockor, get med kronärtskockor och yoghurt, lamm med kronärtskockor och äggcitronsås, kronärtskockor med bläckfisk eller i allmänt med fisk, som torsk.

Men den klassiska rätten som du hittar över hela ön är kronärtskockspajen. Vi provade den i Ormos Isternia, i tavernan ”Magazi” som är beläget vid vågorna av Egeiska havet, lagad av Lampis, tavernans kocks skickliga händer.

Självklart gav han oss receptet på denna kronärtskockspaj från Tinos med oss. Ιngredienserna till fyllningen: 16 kronärtskockor skurna i bitar, 2 tärnade zucchini, 3 rivna purjolökar. Man måste låta dem torka för att förlora sin fuktighet. Blanda sedan 10 ägg med 100 gram keso, 100 gram halvhård ost, 200 gram Gruyere, 1 lök, 1 knippe salladslök, 1 knippe persilja och 1 knippe dill, 1 burk evaporerad mjölk, salt, peppar; vad den i princip behöver, som han sa till oss, är lite ”själ” som gör allt gott…

Men utöver de salta recepten finns också de söta. Därför ska du inte glömma, om du befinner dig på bytorget i Komi, att prova kronärtskocksglassen kombinerat med tillsammans med kapris ”skedgodis” (en slags sylt, fruktkonserv) och kronärtskockskaka.

På Kalais aperitivo bar, belägen på torget i byn Komi, provade vi de söta kronärtskockspreparaten…

Kronärtskocksglassen, en utmärkt parfait kittlade behagligt i gommen vid varje svälj och även om en skopa var mer än tillräckligt kunde man lätt äta mer.

Jag försökte få receptet till kronärtkockskakan från Kalais ägare, Dionysis. ”Det är inte lätt att få sådana recept från lokalbefolkningen här… Kommer du att göra en efterrätt?” ”Nej, jag ska skriva om gastronomiska förslag”…och jag hoppas att du gillar mitt försök till det.

Jag vet inte om ni kommer lyckas, men till kronärtskocksakakan behövs: 6 kronärtskockor, 2 matskedar malet linfrö, 120 ml sockerfri örtdryck, 5 matskedar kallt vatten, 300 g allroundmjöl, 200 g socker, 4 tsk bakpulver, lite salt på spetsen av skeden, 2 vaniljer. Innan du tillsätter kronärtskockorna i blandningen, koka dem lätt och mal dem. Blöt även linfröet för att mjuka upp det. Kom ihåg att förvärma ugnen till 180 grader innan du bakar i 50 minuter,.

Men det kanske är bäst att prova det på plats…

Marni Hadjiemanouil

Related Articles

Leave a Comment