Thessaloniki är Greklands näst största stad, en stad med rik historia som intresserar historiker, arkeologer, etnologer och, naturligtvis, turister!
Thessalonikis utbud vad gäller gastronomi är enormt då staden befinner sig vid korsvägen mellan öst och väst, men också då den var det Bysantinska rikets näst största stad på Balkan efter Konstantinopel. Det är en stad som inbefattat många olika etniciteter och församlingar som greker, folk från Mindre Asien, från Konstantinopel, judar, franker, folk från Bysans, turkar, pontier. Varje folk är speciellt, med sina egna traditionella recept som under tidens gång enades och skapade Thessalonikis matkultur!
Dess kulturella mångfald och tradition inom gastronomin har utmärkt staden över hela världen som en gastronomisk huvudstad bland Unescos nätverk för kreativa städer. En utmärkelse som förstärker stadens kreativitet både vad gäller vetenskapen och forskningen inom gastronomin.
Vissa av de mest kända matvarorna i Thessaloniki är dess kringla, bougatsan (grekisk filodegspaj) i både dess salta och söta variant, krämfyllda trianglar av frasigt deg fyllda med grädde eller choklad och de sirapsdränkta bakelserna.
Thessaloniki är en levande stad som kan erbjuda något gott dygnet runt. Även speciellt goda maträtter som kan passa in i allas smaker, då det finns många valmöjligheter både vad gäller kött- och skaldjursrätter. Bland de mest kända marknaderna där man kan handla är i Modiano och Kapani. De berömda maträtter som man absolut måste smaka är soppa av lamm eller komage, souvlaki (grekiskt grillspätt), sidfläsk och köttbullar från Smyrna (soutzoukakia)!