Home Gastronomi Det första gastronomifestival-symposiet som hölls i kommunen Nea Propontida

Det första gastronomifestival-symposiet som hölls i kommunen Nea Propontida

by Hello From Greece

Det första gastronomifestival-symposiet som hölls i kommunen Nea Propontida har avslutats och kröntes med absolut framgång.

Vinnare var regionens enorma kulinariska rikedom, som nu banar väg för nya kulinariska initiativ och åtgärder.

Denna välsignade plats, som ligger ett stenkast från Thessaloniki, tar emot hundratusentals besökare varje år -besökare som njuter av dess naturliga skönhet, det oändligt smaragdgröna havet, de oändliga vingårdarna, de gröna olivlundarna, alla sorters fruktträd och som vilar sig i dess tavernor, kaféer och på strandbarerna- tog i år ytterligare ett steg och lanserade en ny institution rik på rätter med traditionella recept men också många smaköverraskningar.

Med kärleken som ledsagare, och med erfarenhet och djup gastronomisk kunskap gjorde arrangörerna under den fyra dagar långa festivalen oss delaktiga i smakens absoluta harmoni genom äkta råvaror och unika recept. De var våra värdar, så som den äkta grekiska gästfriheten förespråkar, de tog oss till underbara anläggningar, de visade oss de viktigaste, mest fruktbara delarna av Chalkidikis näringsliv, och vi fann frid på Egeiska havets stilla yta.

Det tar bara 35 till 40 minuter att ta sig från Makedoniens flygplats till utkanten av kommunen Nea Propontida, med ett vackert lågland och kustbyar som badar i grönska och havets blåa färg.

Strax innan man når byn Petralona, vid foten av berget Katsika, är det värt att göra ett första stopp vid den homonyma grottan och museet och beundra stalaktiterna och stalagmiterna samt även fynden som förvaras där från de så kallade arkantroperna – dvs de äldsta européerna – som bodde här för 700 000 år sedan, något som framgår av den mänskliga skallen som upptäcktes, och enligt forskare bär den ansiktet av en neandertalare med en skalle av mer arkaisk typ. Forskarna är överens om att den tillhör arten Homo heidelbergensis, som även påträffades i andra delar av Europa.

Fortsätter du in mot Chalkidikis första ”finger”, ser du maskrosstränderna, Kallikrateia, Plagia, Flogito och Moudania till höger, medan till vänster ser man hur de små bergsbyarna Agios Panteleimonas , Lakkoma, Nea Triglia, Nea Gonia’, osv ”sover” tyst under en skinande sol.

När man anländer till Nea Potidea kan man inte låta bli att beundra den oöverträffade skönheten som bländar ögonen, med utsikten över havet som delar denna vackra kanal i två delar, där vi ser den passera förbi den imponerande bron.

Potidea-kanalens existens nämns redan under 100talet f.Kr., och enligt vissa källor invigdes den år 315 f.Kr av Cassander. som byggde staden Kassandrea, i antika Potidea med syftet att underlätta navigeringen mellan Thermaikos och Toroneos bukter samt befästningen av hans stad. Under den bysantinska eran fanns längs kanalen en mur med torn för Kassandras säkerhet från landet. Den fick sin nuvarande form 1930 och 1970 byggdes bron som förbinder de två kusterna.

Den autonoma delstaten Athos har också satt sin prägel på detta speciella område med Zografou-tornet som tillhör Zografou-klostret och som går tillbaka till 1100-talet, som vi hittar i byn med samma namn nära Nea Moudania. Det är inte känt när det byggdes (kanske efter 1325), men år 1465 var det redan i ruiner och möjligen renoverades inte förrän i slutet av 1500-talet, då det åter nämns i källorna. 1922 bosatte sig flyktingar från Kappadokien här, medan år 1996 återställde det 10:e eforatet av bysantinska antikviteter taket inom ramen för skyddet av monumentet. Vatopediou-klostret har också satt sin prägel på Nea Triglia området med Metohi-tornet eller ”Souflar”, som det annars kallas, och byggdes runt 1500-talet. Det är ett post-bysantinskt tornhus, i huvudsak en del av en hel inhägnad av området som ägdes av en ottomansk markägare.

Första gastronomifestival-symposiet i Nea Propontida 2022.

Första dagen av det första gastronomifestival-symposiet i Nea Propontida ”öppnades” med en tematisk hyllning till vinstockarna som ger oss sin frukt, vinblad, vin och tsipouro. I ett av presentationsrummen på det fantastiskt vackra hotellet Pomegranate Wellness Spa Hotel (www.pomegranatespahotel.com) visades en video från september förra året, om skörden och vinproduktionsprocessen i vingårdarna. En otrolig resa genom tiden, där vi kände oss som om vi var närvarande under hela skördeprocessen, som att vi befann os ”inne” i vinstockarna och hjälpte skördaren från första stund. Det kändes som att vi hjälpte till att hälla över druvorna i de stora kittlarna för att krossas, pressas och jäsas samt skördas.

Direkt efter presentationen, som avslutades tidigt på morgonen, gav vi oss av till Konstandara Winery i Portaria. www.dkonstantarawines.com.

På Konstantara-gården blev vi bekanta med ”KONSTANTARA”-vinerna som framställs av druvor som odlats ekologiskt i de, av familjen Konstantaras, privatägda vingårdarna på en yta på 250 hektar, i området Agia Triada Polygyros. Deras vinifiering sker i de privatägda anläggningarna på den nya moderna familjevingården i Portaria Chalkidiki.

Gården Konstantara framställer vitt, rött och rosévin. De tillgängliga sorterna är Alexandria muskat, Malagouzia, Assyrtiko vad gäller vitt vin och Merlot & Cabernet sauvignon, Agiorgitiko & Syrah vad gäller rött vin. När vi smakade på de underbara vinerna blev vi imponerade av hur raffinerade deras smaker var och hur imponerande deras etiketter var.

Ett unikt vin i smak som vi föreslår att du provar är ”Konstantaras Special Edition White” en kombination av assyrtiko och fransk viognier. De intensiva aromerna av frukter i kombination med kryddorna ger en oförglömlig och varaktig känsla. Personligen provar jag det i samband med speciella färska skaldjursrätter för att få fram smaken. Det är förstås ingen slump att just detta vin samlar utmärkelser i många tävlingar. Jag rekommenderar även ”KONSTANTARAS MALAGOUZIA” starkt med sin intensiva ljusa färg och exotiska fruktaromer. Den lämnar en rik smak i munnen och har en fräschör som skapar en speciell balans. ”Konstantaras Malagouzia” avnjuts med ost eller frukt.

Efter våra kulinariska turer besökte vi byn Nea Gonia där de ökända Marianna vinlöven finns. www.mariannas.eu

”Mariannas Vineleaves” startade sin verksamhet på 1980-talet. Marianna Kazaki började packa vinblad med sin egen speciella metod som hon hade lärt sig av sin mormor. Med detta speciella sätt att förpacka lyckades Marianna bevara bladens fräschör och deras intensiva aromer. Således blev produkten känt inte bara i vårt land utan även i andra länder pga dess druvblad och dolmas som också exporteras till många länder runt om i världen.

2010 lanserade företaget Mariannas Vineleaves även de unika traditionella handgjorda pajerna med 12 olika smaker. Vi föreslår att du provar Mariannas ostpajer, hennes spenatostpaj, med färsk spenat och fetaost (otrolig smak, fantastisk läckerhet, självklart provade vi det och vi blev jätteglada…), Mariannas purjolökspaj med krispigt purjolök och fetaost, Mariannas pumpapaj, hennes grytapaj, hennes färspaj och många fler produkter.

När det gäller Mariannas dolmas hade vi den unika möjligheten att prova dem och även se processen för att göra dem… Alltid handgjorda och unika. Produkterna har vunnit flera priser på Great Taste Awards.

Mariannas produkter kan beställas i hela Sverige då de finns att hitta hos företaget Mini Ellada AB. www.minella.se. Kontakttelefonnumret är: +46 08 744 10 40, Stockholm.

Den senaste skapelsen av familjen Mariannas vineleaves är deras Abelon-konjak. En riktig uppenbarelse för oss som provade det som en del av vårt besök, på grund av dess unika färg och utmärkta smak. Det var en unik vinkombination, som kommer att förbli oförglömlig.

På dagsprogrammet den första dagen stod lunch på den välkända restaurangen GEORGALAS som ligger precis vid stranden i Nea Kallikrateia. Där tog oss kocken Vladimiros Fountis, som bor och är känd i Sverige, på en kulinarisk resa till ett samtida Grekland med sina unika kulinariska förslag. Vi fick smaka en fiskfilé insvept i vindruvsblad tillsammans med risotto och mosade druvblad släckta med ouzo blandad i en gräddsås. Efter att rätten presenterades av kocken och restaurangägaren Georgalas själv, stod vi inför en ny överraskning som innehöll otroliga rätter med fantasifulla entrérätter och fisk som verkligen fascinerade oss och därför rekommenderar vi att om du besöker Nea Kallikrateia måste du absolut göra ett uppehåll där. Information om platsen och menyn finns på hemsidan: www.hotelgeorgalas.gr. Vi rekommenderar vinlistan med ett mycket stort utbud av grekiska vinetiketter.

På kvällen befann vi oss på New Moudania Open Air Theatre där många lokala klubbar och volontärer hade förberett en massa delikatesser med lokala traditionella produkter, för att välkomna oss, och som vi liksom hela publiken som fyllde teatern naturligtvis provade. Mer än
1 400 människor hade översvämmat teatern som var fylld av människor med ett gemensamt intresse för gastronomi och kultur.

Den officiella presentationen för invigningen av Nea Propontidas första gastronomifestival-symposiet gjordes av den välkända grek-svenska journalisten, programledaren och författaren, Alexandra Paschalidou. Den 1:a festivalens hedrade land var SVERIGE och ingen annan än denna framstående journalist och författare sulle kunna presentera evenemanget. Alexandra Paschalidou är en framstående figur i båda länderna där hon har varit verksam under alla dessa år (www.pascalidou.com). Som planeringschefen för det första gastronomiska festivalsymposiet och verkställande direktören för det svenska företaget Medelhavets Produktion & Events, Giorgos Zapartas, sa: ”Jag är särskilt glad över att mitt förslag att Sverige ska vara det första hedrade landet blev accepterat av borgmästaren i Nea Propontida, Manolis Karras, och Organisationskommittén. Sverige är ett land som har viktiga band med Grekland”. Zapartas tillade att gastronomifestival-symposiet kröntes med fullständig framgång, trots att det var ett mycket krävande och svårt projekt, med implikationer på flera nivåer. Programmet hade inte bara att göra med kommunens gastronomi och de lokala produkterna i regionen (med närvaro av journalister från Sverige för att lära känna dem och skriva om dem), utan också med turism (därav närvaron av researrangörer i Nea Propontida), kultur (med musik och dans från traditionella grupper i ledningen) och slutligen med det högst viktiga näringslivet och en delegation av affärsmän som besökte kommunen av denna anledning för att lära sig om investeringsmöjligheter och för att skapa samarbete mellan de två länderna.

Efter presentationerna och hälsningarna från den lokala myndigheten lagade den kände kocken Vladimiros Fountis mat till folket och gästerna.

Vi anförtrodde kvällens musikaliska magi ännu en gång åt den oefterhärmliga Fortissimo Electric Quartet (www.fortissimo.gr). Fyra vackra och imponerande grekiska kvinnor, som riktiga karyatider med sin skönhet och fantastiska musik, tog oss på en resa oss med sina unika toner fram till långt efter midnatt.

Så, på ett enkelt magiskt sätt, avslutades den första dagen av det första gastronomiska festivalsymposiet i Nea Propontida kommun. Enligt vad representanten för det svenska företaget Medelhavets Produktion & Events som arrangerade eventet, Giorgos Zapartas, sa när han intervjuades: ”Målet med festivalens första dag var att presentera en samtida version av Grekland och Nea Propontida kommun. Detta uppnåddes med kockens presentationen som med klassiska produkter ”satte upp” en modern och fräsch rätt, med musiken från den fantastiska kvartetten av underbara tjejer, det elektriska ljudet, och naturligtvis med all den kunskap vi samlat från våra besök i de områden där råvarorna finns att hitta.

Av Marni Hadjiemmanouil

Related Articles

Leave a Comment