Home Nyheter & Intervjuer Yiannis Zamboukis: ”Vi introducerar Alexandroupoli för världen igen…”

Yiannis Zamboukis: ”Vi introducerar Alexandroupoli för världen igen…”

by Hello From Greece

INTERVJU: Melina Dislian

Den 3 juni 2019 beslutade invånarna i Alexandroupoli att välja Yannis Zamboukis som borgmästare, med 52,22 % av rösterna. Fyra år senare verkar staden Alexandroupolis vara bättre än någonsin, då … AXD dyker nu upp i alla internationella medier och spelar huvudrollen i alla nyheter av politiskt, ekonomiskt, internationellt och turistiskt intresse. Yannis Zamboukis, som talar med oss från www.HelloFromGreece.se, gör sin egen tillbakablick och självkritik om sina fyra år som borgmästare, pratar om utvecklingen av Alexandroupolis på ekonomisk och turistisk nivå, erkänner de felaktiga val han gjort med människor som han litade på, som förrådde honom, medan han kavlar upp ärmarna, inför oktobers val…

Ett och ett halvt år efter Covid-19 verkar Alexandroupoli vara bättre än någonsin tidigare…

Uppenbarligen med allt som vi upplevde mitt i en pandemi, testades vi alla. Men det var ett utmärkt tillfälle för oss alla att mäta vår kommuns styrka, uthållighet och gränser. Under denna mycket speciella period lyste svagheterna i alla kommuner i hela landet fram och jag tror att vi, som Alexandroupolis´ kommun, lyckades på högsta nivå.

Vad är lärdomen som återstår efter coronaperioden?

Lärdomen som återstår är att vi inte kan ta något för givet. Vi insåg att allt kan förändras på ett ögonblick. Och utifrån denna… lektion tog vi oss igenom pandemin, för att världen ska känna sig trygg igen i sin vardag. En vardag, som vi ville organisera och förbättra.

Känner du att du har lyckats med det?

Jag känner att vi lyckades med detta syfte och våra medborgare kände sig trygga och tackar oss för allt vi försökte göra.

Många artister som besökte vår stad i år talade med särskilt smickrande kommentarer om Alexandroupoli. Jag antar att detta är den bästa reklamen för allt som har gjorts på sistone av kommunen?

Precis som du sa…det är den bästa reklamen. När artister som Yiannis Kotsiras och Eleftheria Arvanitaki pratar om Alexandroupolis med så smickrande ord känner vi genast att vi gjorde något rätt.

Tänker du också på det som motivering – ett svar på några negativa kommentarer som har hörts på sistone?

Vi gjorde – och fortsätter att göra – vad vi måste göra, för Alexandroupolis och vår kommun; vi gör ingenting för att ge svar till vissa kritiker.

Namnet Alexandroupolis är nu med i alla grekiska och internationella medier. Tror du att det är dags för … motattacken? För att Alexandroupolis äntligen ska placeras på den kommersiella, ekonomiska och turistiska kartan över Grekland och Europa?ätthållade

Vi har alla arbetat mycket hårt med stadens varumärke och nu kan alla se Alexandroupolis med bara tre bokstäver… i ”AXD”. Vi ville återintroducera Alexandroupolis för världen, både i och utanför Grekland. Det vi fick var en … gammal ungmö och det vi nu presenterar för världen är en eftertraktad brud. Vi samarbetade med personer som arbetade inom turistsektorn från utländska marknader som visade intresse för oss, som Rumänien, Bulgarien, Cypern och Serbien… vi bjöd in dem att komma och lära känna oss och till slut blev vi mycket nöjda med resultatet. Med mycket tålamod arbetade vi under dessa år med den specifika designen, vi upprätthöll relationer med utländska marknader och bjöd in alla att komma och själva se vilka framsteg vi gjorde.

Jag antar att dessa framsteg också syftar på de nya flygförbindelser som Alexandroupolis nu har…

Exakt… Vi har nnu möjllighet att njuta av direktflygförbindelse mellan Alexandroupolis och Heraklion (en stad som också hedrades under vår sjöfartsvecka), medan vi från och med april 2024 kommer att ha möjlighet att njuta av direktflyg från Alexandroupolis till Cypern och Larnacas flygplats. Något som skulle kunna göras i sommar också, men beläggningen på vår turistinfrastruktur tillät oss inte något sådant.

Så; vann du sommarens vad, vad gäller antalet besökare i Alexandroupolis?

Arbetet och siffrorna talar för sig själva… Vi vann vadet efter att ha uppnått något mycket viktigt. Inte bara tusentals turister kom och besökte Alexandroupolis, men samtidigt förlorade vi inte vår identitet. Och vad menar jag med det? Att vi håller balansen mellan det ekonomiska perspektivet och den turistiska utvecklingen av vår stad, utan att dock förändra våra grundläggande egenskaper. Till exempel hamnens pittoreska utseende, kvaliteten på råvarorna, vår varma gästfrihet och naturligtvis vårt traditionella kök.

Vi ser att en av huvuddelarna i staden, som nu kommenteras av alla besökare, är dess grönska, parker, lekplatser och blomsterfyllda gator. Det verkar som att du lagt ner mycket arbete på det här…

För att börja med lekplatserna, måste jag påpeka att de representerar framtiden för en stad. Vi ägnade mycket uppmärksamhet och tillbringade mycket tid för att kunna förvandla vår stad. Vi renoverade gröna parker, skapade ”fickparker”, målade och reparerade skadade bänkar och bytte ut dem som behövdes, förbättrade alla utomhusbasketplaner för att göra dem säkrare, underhöll skolor som varit eftersatta i många år och vi har fortfarande mycket kvar att göra.

”Fickparker” är ett ord som förmodligen är okänt för många människor…

Det är en trevlig och mycket hoppfull – om jag får säga så – karaktärisering. Med ”fickparker” menar vi de övergivna och otäckta utrymmena, som med ordentlig omsorg och ansträngning förvandlades till små platser för vila och svalka.

Handlingarna slutar dock inte här…

Exakt. Ett av de stora problemen som Alexandroupolis ställdes inför var frågan om herrelösa djur. Vi gjorde vårt bästa och skapade ett nätverk av vård- och matningsprogram för dem, samtidigt som det har lagts stor vikt vid de äldre, för att stärka programmet som redan fanns ”Hjälp hemma”, med gratis matförsörjning.

Vad saknas i staden eller finns redan, men inte på den nivå du skulle vilja och skulle verkligen… lyfta staden till en annan nivå?

Utan något tvivel skulle jag säga ett ännu modernare transportnät och fler turistinfrastrukturer. Inledningsvis skulle det vara till stor hjälp att flytta KTEL (busstationen) till ett område utanför staden, samtidigt som järnvägsnätet också skulle kunna moderniseras och följa europeisk standard. När det gäller flygplatsen, som redan har tagit stora steg i utvecklingen, skulle den säkert kunna omvandlas till en internationell flygplats, som kan ta emot lågprisflyg, främst från Tyskland och Skandinavien.

Och nu… valomröstning. Vi befinner oss nu i sista spurten inför oktobers val. Vad är dina känslor och vad är dina bekymmer?

Det är definitivt en väldigt stressig och krävande period, men samtidigt vacker och kreativ. Det är en period av omorganisation och självkritik, genom vilken du har möjlighet att träffa nya människor som är osjälviskt inspirerade av den insats vi gör och vill vara med oss. Bildandet av vårt program är också en väldigt kreativ del av den här perioden och jag är glad att det varje dag förs fram nya idéer, fina idéer från trevliga och ärliga människor, som vill bidra till helheten. Och allt detta görs för att följa en idés triptyk: tänkande – mognad – genomförande. Det är med andra ord idéer som redan har studerats, det har varit många diskussioner om finansiering från Europeiska unionen och det är möjligt att genomföra dem.

Bör vi förvänta oss förändringar i positioner och personer i er fraktion?

Jag tror att det är något som krävs…

Om du i det här ögonblicket var en tittare och du såg Yannis Zamboukis 4 år på en skärm… vad skulle du förändra, vad skulle du behålla detsamma och vad skulle du ägna mer uppmärksamhet åt?

Jag kan med tillförsikt berätta för dig vad jag skulle förändra… och det är de människor jag hade vid min sida, jag har litat på dem och till slut förrådde de det förtroendet. Det är människor som blev arga på mig för att jag inte höll med dem om det uppenbara…att inte utnyttja mig och skada mig. Jag skulle byta dem på en gång…

Vad skulle bli kvar i slutändan? Tillfredsställelse eller besvikelse? Optimism att du kan göra något mer eller glädje över att du gjort ditt bästa?

Visst skulle det finnas tillfredsställelse från människornas glädje och de leenden jag ser. Jag skulle känna mig stolt varje gång en vanlig medborgare skakar min hand och hälsar på mig. Jag sa det i början, att ingenting kan tas som givet. Nu har vi förstått att glädje och tillfredsställelse döljs i mycket enklare och vardagliga saker. Och det bekräftar invånarna i Alexandroupolis varje dag. Och självklart kvarstår förtroendet för att vi kan göra ännu mer.

Vilken kommentar skulle du göra för resten av dina motståndare och borgmästarkandidater? Du har sett dem, du känner till dem och du har din personliga åsikt…

Jag vill att vi bara ska titta på vårt eget arbete, vara fokuserade på vår egen planering och självklart efter det kommer vi att titta bakom oss för att se vad som händer med våra motståndare också. En bra bilförare kikar ju alltid i spegeln för att se vad som pågår bakom honom…

Related Articles

Leave a Comment