Home Nyheter & Intervjuer PRESSMEDDELANDE

PRESSMEDDELANDE

by Hello From Greece

Aten, 24 juli 2023

PRESSMEDDELANDE

Turistminister Olga Kefalogianni, som befinner sig på Rodos, gav flera intervjuer till utländska medier om hanteringen av krisen inom turistsektorn, för att ge en tydlig bild av situationen på ön efter branden som bröt ut.

Ministern betonade att det primära målet för att hantera krisen var att gå vidare med samordnade åtgärder och skyddsåtgärder så att inte en enda människoliv är i fara och att ingen skadas.

Kefalogianni intervjuades i de brittiska medierna Sky News, BBC News och BBC Radio och sa att ”det var den största evakueringen någonsin i Grekland, eftersom antalet evakuerade människor nådde 19 000, varav 16 000 transporterades landvägen och 3 000 från havet.” Ministern underströk att solidariteten mellan både öns invånare och de frivilliga var ”rörande”, vilket återspeglades i det faktum att turisterna som måste evakueras från första stund fördes till de nödvändiga faciliteterna och inkvarterades på offentliga platser, så att de kände sig trygga trots den oväntade krisen. ”Det finns inga problem på Rhodos flygplats och det är mycket viktigt att betona att bara en liten del av ön har drabbats”, sa ministern till BBC radio. I själva verket förklarade hon att bedömningarna ” att 50 % av ön har drabbats av branden är falska.” Enligt Kefalogianni, så vill ”Grekland sända ett tydligt budskap utomlands om säkerhet. Besökarnas säkerhet är en prioritet, liksom det faktum att Grekland kan bemöta stora kriser.”

Med hänvisning till de effekter som situationen kommer att få för turismen, påpekade ministern att ”den grekiska turismen har gått igenom många och olika kriser under de senaste åren, men den har alltid lyckats övervinna dem framgångsrikt eftersom det finns professionalism, erfarenhet och allvar i alla de inblandade.

Hon talade tidigare till den grekiska media SKAI och betonade att första prioritet är att resenärerna säkert återvänder till sina hemländer, medan ledande turistbyråer redan skickar tomma flygplan till Rhodos för att hämta utländska besökare.

Minister Kefalogiannis, tillsammans med biträdande turismminister Elena Rapti, deltog i en serie möten som hölls vid huvudkontoret i Sydegeiska regionen med deltagande av alla relevanta intressenter för utvärdering och omedelbar hantering av konsekvenserna som orsakats av bränderna. Under sin genomgång på besökscentret talade fru Kefalogianni med vårdgivarna, volontärerna och resebyråerna och tackade dem offentligt för deras oöverträffade kollektiva ansträngning för samordning och ömsesidig hjälp.

Related Articles

Leave a Comment