Home Nyheter & Intervjuer En stor grekisk famn

En stor grekisk famn

by Hello From Greece

Den 15 och 16 december besökte en delegation från regionen Östra Makedonien-Thrakien Stockholm i ett försök att främja regionens utveckling i nya nya utländska marknader.

På restaurangen Mykonos fick delegationen möjlighet att träffa researrangörer, journalister och grekiska affärsmän, att presentera sin planering för de utländska marknaderna för Regionens turistdestinationer, i samarbete med Medelhavets Produktion & Events, som åtog sig genomförandet av detta i samarbete med den grekiska turismorganisationens (EOT) lokala kontor i Skandinavien.

Närvarande vid evenemanget var regionen Östra Makedonien och Thrakiens viceguvernör, Athanasios Tsonis, tjänstemän från regionen, direktören för den grekiska turismorganisationens (EOT) lokala kontor i Skandinavien, herr Bourbas, tjänstemän från den grekiska ambassaden under ledning av handelsattachéen Pavlos Olziersky, vice ordföranden i Solna kommun, Georgios Kontorinis, biträdande kommunalchefen i Östersunds kommun, Efi Kourlos, journalister och affärsmän.

Thanos Mikroutsikos´ fru och dotter var hedersgäster och genom sin närvaro hedrade de evenemanget, som även detta arrangerades av Medelhavets Produktion och Events.

I evenemanget deltog också Sveriges tidigare ambassadör i Grekland och nuvarande avdelningschef för internationell handel och EU:s inre marknad, Charlotte Sammelin, med sin man, riksdagsledamoten Lars Mejern Larsson med sin fru, vice ordförande i Östersunds kommun, Efi Kourlos, vice ordförande i Solna kommun, Georgios Kontorinis, och herrar Tasos och Theodoros Kefalidis från det stora livsmedelsföretaget, Mini Ellada & Greek Gourmeterie.

Vid sidan av evenemanget hade vi möjlighet att prata med viceguvernören för regionen i östra Makedonien – Thrakien, Thanasis Tsionis, som guidade oss genom regionens skönheter och bjöd in svenskarna att besöka den för att själva se den otroliga skönheten i landskapet som kombinerar hav, berg, sol och naturligtvis den otroliga grekiska gästfriheten.

Hello from Greece: Hej från Stockholm, och välkommen till Sverige.

Viceguvernören: Godkväll, det är roligt att vara här och tack för inbjudan

Hello from Greece: Berätta lite om besökets syfte.

Viceguvernören: Regionen Östra Makedonien och Thrakien har nu en turistorienterad strategisk planering eftersom regionen verkligen har alla dessa komparativa fördelar som kan stödja turismen. Sanningen är att vi under så många år var okända, men nu visar vi extroversion och öppnar upp för nya marknader.

En sådan marknad är Sverige och länderna i norra Europa. Området kombinerar verkligen alla de egenskaper som kan locka turister 4 månader om året; vi pratar om sol och hav för den grekiska sommaren, vi pratar om berget för vandringsleder, vi pratar om många turistprodukter som religiös turism, aposteln Paulus väg, vi talar om vinvägen då det i Drama och i Pangaeo finns vingårdar som producerar viner som är kända världen över.

I år hade vi den stora glädjen att Soufli, som ligger i den regionala enheten Evros, fick första priset och bli en känd i hela världen; vi pratar om sidenvägen, ett område som producerar siden på det klassiska gamla sättet. Vårt mål är att lyfta fram alla dessa skönheter och komparativa fördelar och locka människor till vår region.

Hello from Greece: Varför ska en svensk komma, eller någon från Skandinavien i allmänhet, varför ska han komma till Östra Makedonien och Thrakien, vad tror du kommer att få honom att välja denna region och inte någon annan region i Grekland?

Viceguvernören: Först och främst täcker regionen alla deras behov, beroende på deras intressen. För den som gillar promenadturism har vi många stigar som är registrerade och digitaliserade och kan vandras på ett säkert sätt. För de som gillar gastronomi har vi en otrolig gastronomi, som jag sa tidigare, som kombineras med regionens viner. För de som gillar sol och hav finns det en 440 km lång kustlinje – vi är norra Greklands Riviera-, och låt oss inte glömma att vi också har två otroliga öar, Thassos och Samothrace, var och en med sina speciella egenskaper.

Hello from Greece: Försöker ni täcka skadan som av Covid innebar?

Viceguvernören: Jag tror att Covid fick oss att agera snabbare och lärde oss att hantera kriser snabbare. Vi talar om en region som verkligen visade ansvar genom att följa alla hälsoprotokoll, för enligt statistiska uppgifter var våra två öar, Thassos och Samothraki, de enda gröna i Medelhavet mitt under Covid. Vi har stora sjukhus, universitetssjukhus i stora städer, så turisten kan känna sig trygg och visst gynnar området oberoende individuell turism, det vill säga vi arbetar inte med massturismmodeller, så jag tror att med den hälsokris som finns, den moderne turisten vill ha ett avstånd, behöver också lite isolering, så jag tror att området är lämpligt för något sådant.

Hello from Greece: Har regionen Östra Makedonien och Thrakien bara Sverige i planerna eller kommer dessa att utökas till de andra skandinaviska länderna till exempel Danmark, Norge, Finland?

Viceguvernören: För närvarande är vi i Sverige; vi kommer tillbaka till Sverige. Vanligtvis när vi öppnar en marknad upprepar vi besöket och vi är stabila och hållbara. Vi är med andra ord inte intresserade av att ta många steg utan få och stadiga för att få prestanda och vara hållbara även för regionen.

Hello from Greece: Vad tyckte Du om Stockholm under de två dagar Du har varit här?

Viceguvernören: Stockholm är verkligen en väldigt vacker stad, även om vi på grund av arbetet inte hann se staden och gå runt så mycket som vi skulle ha velat, den enda nackdelen för oss är temperaturen, eftersom vi har lärt oss i andra temperaturer, så jag tror att vad gäller Grekland, närmare bestämt vår region, så är det är en väldigt bra period som vi befinner oss i nu för svensken eller nordeuropéen att besöka oss, speciellt nu när vi också har en energikris och priset på energin har skjutit i höjden, med andra ord tror jag att européen från de nordliga länderna behöver en lägre budget att spendera i Grekland under denna motsvarande period.

Hello from Greece: Sanningen är att det är kallt den här säsongen, vi förväntade oss det inte heller, det var lite av en överraskning; men julen kommer, vad har du för önskemål?

Viceguvernören: Det första jag önskar och jag anser är det viktigaste, även om det är trivialt, är hälsa, både fysisk och mental och psykologisk, eftersom allting utgår från psykologi, så låt oss ha det bra och må bra, och jag tror att i sådana fall så kan vi lösa alla andra problem. Jag tror att hela den här situationen som vi gick igenom under dessa svåra år av Covid, som vi naturligtvis inte har övervunnit än, gjorde oss till bättre människor och lärde oss att uppskatta saker som vi fram till nyligen tog för givna.

Hello from Greece: Kommer kriget i Ukraina att påverka turismen?

Viceguvernören: Det har redan påverkat turismen, det vill säga, vi i norra Grekland hade många som kom från Ukraina och Ryssland, naturligtvis fylls denna lucka för tillfället av andra marknader, men denna krigssituation påverkar definitivt energin som ja, utgifterna till exempel, många företag som sysslar med turismen har orimliga driftskostnader så det påverkar verkligen och sådana situationer är verkligen inte trevliga för någon.

Hello from Greece: Ska vi säga några ord avslutningsvis om evenemanget vi har idag för Thanos Mikroutsikos?

Viceguvernören: Jag anser att Thanos Mikroutsikos är ett bra kapitel för landet men också för hela världen med den musik han har gett oss, jag tror att han lever och kommer att fortsätta leva genom sina sånger och framträdanden, och jag tror och jag är säker på att idag kommer att bli en underbar minnesnatt vilket är viktigt för trots allt betyder den som glömmer att de är vilse och så jag tror att det kommer att bli en väldigt vacker natt.

Hello from Greece: Låt oss förnya vårt vår- och sommarmöte i Stockholm där du kommer att se ett helt annat ansikte av denna stad.

Viceguvernören: Vi ska inte förnya vårt möte i Stockholm bara utan ni måste även komma till Grekland och regionen Östra Makedonien och Thrakien; en video och en bild kan i och för sig vara värda 1000 ord, men den som inte besöker oss personligen kan inte uppskatta gästfriheten, som vi verkligen har samt även de väldigt trevliga människor som är bosatta i området; så vårt hem är öppet för er.

Hello from Greece: Tack så hemskt mycket.

Related Articles

Leave a Comment