Thessaloniki är min stad. Jag är född och uppvuxen i Thessaloniki. Min far var Vasilis Zervas, civilingenjör och min mor är Lilika Zerva-Horologa, språkvetare. Jag blev förälskad i staden på samma sätt som alla kommer att älska sin hemtrakt; när jag växte upp här och lärde mig dess historia och dess utveckling över tiden, insåg jag den stora styrkan som döljer sig i den. Thessaloniki är en stad med 23 århundraden kontinuerlig historia – och detta alltid som en stad, alltid ett stadscentrum.
Det är ingen tillfällighet att Thessaloniki är som den är eller har den karaktär den har.
Det är en kulturstad, en festivalstad, en sportstad, en stad som har kämpat för demokratin.
Thessaloniki är Makedoniens huvudstad och ett viktigt handels-, affärs- och transitcentrum. Det är hela sydöstra Medelhavets hamn med en unik kustfront.
En stad med historia kan och måste ha en framtid, tror jag. En stad med nationellt medvetande kan samtidigt vara öppen, tolerant mot mångfald, pluralistisk. En stad med antika monument kan samtidigt vara en ”smart stad”, ha anständiga transportmedel, tillgodose invånarnas och besökarnas behov.
Thessaloniki är en stad som förutom sin skönhet, sin mänsklighet, sina arkitektoniska monument, sina museer, sin fantastiska relation med havet med en unik sträcka vid den Nya stranden, är en stad med stort potential.
Thessaloniki har stort potential inom många områden – vårt mål är att utnyttja dem alla. För att uppnå detta fokuserar vi på infrastruktur, där vi legat efter tidigare år; idag håller det dock på att förändras. Den nya flygplatsen är moderniserad och nästan dubbelt så stor som den tidigare, hamnen håller på att uppgraderas – kryssningsturismen förstärks – tunnelbanan färdigställs – nya moderna motorvägar planeras – nya stora stadion planeras inom stadens gränser. Kommunen förbättrar stadsmiljön, går vidare med renoveringar i olika stadsdelar, snart är renoveringen av centralt belägna torg i stadscentret och på matmarknaderna avklarat. Vi har genomfört arkitekturtävlingen för huvudleden på Aristotelesgatan och utbyggnaden av den gamla stranden samt planerar ett nytt modernt byggnadskomplex i de gamla ”Papafi-stallen”.
Samtidigt finns det andra stora projekt i staden. Förintelsemuseet, renoveringen av utställningscentret där världsutställningen i Thessaloniki hålls, som avsevärt kommer att förändra stadens utseende när det är färdigt.
Men för att inte bara kommentera infrastrukturen; Thessaloniki betyder även gastronomi. Vi lyckades inkludera vår stad i UNESCOs nätverk av kreativa städer inom gastronomi. Det vi Thessaloniker redan visste, det vill säga att vi har utmärkt mat, utmärkta råvaror, matlagningsförmåga och kunskap om god mat, det vill vi att alla ska veta. Så att alla har ytterligare en anledning att besöka oss och uppleva en unik erfarenhet med smaker, dofter och höga kvalitetstjänster.
Jag kan bara vara nöjd med det faktum att stora företag, teknikjättar (Pfizer, Cisco, Deloitte) etablerar sig i vår stad, och att stora 5-stjärniga hotell också öppnar – detta visar ett förtroende i vår stad.
Allt fler ser möjligheterna som finns.
Detta är alltså mitt Thessaloniki.
En stad i rörelse, en stad som utvecklas, som känner till sina brister och försöker förbättra dem. Som vet vilket potential som finns och försöker utnyttja det.
En stad som är optimistisk, följer utvecklingen, deltar i alla globala nätverk, gör anspråk på sin plats på världskartan. Som är utåtriktad, med självförtroende och som vill utmärka sig.
Samtidigt, en mänsklig stad, en stad som bör besökas, men också en stad att leva i.