Home Turism CHALKIDIKI

CHALKIDIKI

by Hello From Greece

Om du befinner dig i Thessaloniki och planerar att semestra flera dagar, skulle det vara en stor försummelse att inte besöka närliggande Chalkidiki. På en halvtimme är du redan framme i de första semesterorterna i vackra Chalkidiki.

Smaragdstränder, skulpterade stränder, täta tallskogar, bekväma rum att hyra, pensionat och hotell, små bosättningar vid havet med fiskkrogar och kaféer, dussintals strandbarer längs kusten och i vikar, arkeologiska platser med en lång historia, traditionella byar.

Stränderna på Chalkidikis tredje fot är så många och så olika varandra att de lämnar även den mest krävande och fantasifulla turisten utan något att klaga på. Allt du behöver göra är att välja någon och varje gång kommer du att stå inför en underbar överraskning. Jag börjar med att nämna favoriterna Kavourotripes, Mikro och Megalo Kavouri i Vourvourou, Akti Kalogrias i andra foten, Kriopigi i första, Agios Mammas, Akti Sani i första foten för att fortsätta med de mycket omtyckta Glarokavos i Pefkochori, Paliouris alla stränder, stranden Ai-Gianni och Spathies i Sithonia, Tristinika och Toroni, samt resten av de 52 stränderna som belönats med områdets blåa flagga.

-För nattliv, gå till Kallithea i Kassandra. Livliga nattklubbar väntar på att du ska ha roligt fram till morgonen.

– För god mat. Överallt utan förbehåll. Medelhavsmat och prisbelönta restauranger finns i nästan hela Chalkidiki. Färsk fisk, ouzo och havsbris.

-För camping hittar du organiserade campingplatser i många områden och speciellt i Sithonia.

-För lyxhotell. Det finns många med utmärkta faciliteter och service. Besök Sani och Pallini Beach till fots eller Porto Carras i Neos Marmaras och den historiska Villa Galini.

-Besök Petralona-grottan med stalaktiter och stalagmiter. En av de vackraste grottorna i Europa där man upptäckte skallen av en 700 000 år gammal man, som redan då, i 30-35års-åldern, var ”gammal”.

-Besök Stageira, en av de största grekiska filosofernas, Aristoteles, födelseplats. Nära byn Olympiada hittar du kompass, pendel och prisma i Aristoteles lund. De instrument som nämns i Aristoteles ”Fysik” finns här.

-Besök det antika Olynthos där man kan se den berömda stadsplaneringen av Hippodamus, som ligger till grunden för dagens stadsplanering över världen.

-Simma i det djupaste havet, i Porto Koufo i södra Sithonia. Det är den antika ”Toroneos hamn”, den största och säkraste hamnen i norra Grekland, omnämnd av Thukydides. Den kallades Kofos hamn, för i viken hörs inte havet.

-Besök den traditionella bosättningen Parthenon som liuger på en höjd av 320 m och har 6 personer fast bosatta, men det finns kaféer och tavernor samt ett Folklore Museum.

-Besök Afitos traditionella bosättning med stenhus och utmärkt arkitektur. Små torg, kullerstensgator och traditionella tavernor. Underbara nätter med nattliv för alla smaker.

-Glöm inte ön Ammouliani. Med en yta på 4,5 kvadratkilometer är det helt enkelt fantastiskt. Vid den tredje foten av Chalkidiki ligger klosterstaten Athos, en välsignad plats som har upptagits till UNESCO:s världsarvslista. Här bor mer än 2000 munkar i de 20 kloster som finns sedan den bysantinska eran. Inträde till berget Athos är endast tillåtet för män, med särskilt tillstånd. Men om du vill få en smak av landskapets vilda skönhet och se några av klostren på avstånd kan du resa med utflyktsbåtarna som seglar runt berget Athos och beundra dem.

Marni Hatziemmanouil

Related Articles

Leave a Comment