Home Turism ETT ÄVENTYR I GREKLANDS YTTERSTA PUNKT… ETT ÄVENTYR I EVROS!

ETT ÄVENTYR I GREKLANDS YTTERSTA PUNKT… ETT ÄVENTYR I EVROS!

by Hello From Greece

Att resa runt i Grekland är i sig en unik upplevelse som kommer att följa en livet ut. Speciellt när denna resa äger rum i den nordligaste delen av landet – i prefekturen Evros och i det avlägsna Thrakien, som många anser vara ett dolt skönhetsparadis. Och om det för några av oss verkar ett äventyr att resa från Sverige till denna destination vill jag påpeka att även om det är ett litet sådant, är det ett äventyr värt att uppleva… Resan från Sverige till Alexandroupolis, som också är huvudstaden i prefekturen Evros, kan göras på följande sätt. Antingen med flyg från Stockholm till Thessaloniki och därifrån med bil eller buss (avståndet är 320 km och tar cirka 3 timmar), eller via Aten och sedan ett direktflyg på 55 minuter till denna avlägsna stad.

HISTORISKA FAKTA

Jag skulle inte kunna låta bli att kommentera mängden av museer jag besökte under min promenad i prefekturens huvudstad. Naturhistoriska museet, Historiska museet och Etnologiska museet imponerar verkligen besökarna, medan den katolska kyrkan St. Joseph ger stadens centrum en annan prestige. Slutligen kan jag inte föreställa mig ett besök i Alexandroupolis utan att ta minst en bild framför dess imponerande fyr och dussintals fler på dess vackra stränder, som Chile, Agia Paraskevi, Blå kusten och Dikela. Strandbarerna som kommer att fånga ditt hjärta är ”Achinos”, ”Cavo by Thea Thalassa”, ”Yasu”, ”Ciel”, ”FishEye” och ”Baha”.

Åker man 22km norrut kommer man till Feres; där kan man besöka Theotokos Kosmosoteiros klostret, som grundades år 1152 av Sebastokratorn (ung. kejsare) Isaac Comnenus i dåvarande Bera (dagens Feres) och som anses en av de vackraste exemplen på bysantinsk konst i det grekiska fastlandet.

Naturälskarna kan besöka Evros´ Delta när de befinner sig i Feres. Evros´ Delta nationalpark, bildas vid mynningen av floden Evros och är en av de viktigaste biotoperna i Europa. Flodvattnet och annan materia har i samverkan med havets inverkan bildat och fortsätter att bilda ett komplext delta med en mängd olika biotoper, där ett stort antal arter av växter och djur finner sin tillflykt.

Dess totala yta är 200 000 km2, av vilka 95 000 km2 (80 000 km2 land och 15 000km2 tunnland vatten) ingår i listan över skyddade områden, på grund av de viktiga arter som den är värd för.

I Samothrake, en vacker och full av vattenfall ö, som ligger precis mittemot Alexandroupolis (ca 1 timme och 45 minuter med båt), kan man besöka Templet av de stora gudarna, kapellet Panagia Krimniotissa och öns speciella folkloremuseum. Och eftersom en av de främsta kännetecknen för Samothrake är den vilda naturen och dess vattenfall, anser jag att ett besök till den naturliga poolen i Gria Vathra och till ravinen Fonias (Mördarens ravin) är ett absolut måste.

Nära Alexandroupolis kan man även besöka det antika Mesimvria. Det ligger 20 km väster om staden, mellan stranden Petroton och Dikela. Det antika Mesimvria utvecklades på 400- till 300-talet f.Kr.; man kan se befästningsmuren, Apollontemplet, gudinnan Demeters tempel, samt kyrkogården utanför stadsmuren.

Om man fortsätter ytterligare 70 km nordost om Alexandroupolis kommer man till Soufli, en by vars goda rykte, trots att byn är liten både till storlek och till antalet invånare, har nått långt utanför Grekland gränser. Dess högkvalitativa silke har kommit att användas av de viktigaste utländska modehusen, som tex Dolce & Gabbana och Gucci; ett besök på Silkeskonstmuseet och Silkesmuseet måste därför utan tvekan inbefattas i besöket.

På ett kort avstånd på bara några kilometer från Soufli kommer man till Didymoteicho, med dess dominerande, homonyma och berömda slott. Stora delar av dess bysantinska murar finns bevarade, liksom 24 av tornen, av vilka några har bysantinska monogram. Murarna återuppbyggdes av Justinianus I den store. Didymoteicho var det bysantiska rikets huvudstad och många kejsare och kungar har fötts eller besökt flera andra områden i Evros, som tex kung Karl XII av Sverige som besökte området under perioden 1713 – 1714.

Nära byn Pythio – 13 km från Didymoteicho och 17 km från Orestiada – ligger det bysantinska slottet Pythio eller Empythion. Pythions slott byggdes 1330-1340 e.Kr. av John VI Cantacuzene.

GASTRONOMI OCH TRADITIONELLAL MATRÄTTER

Ett område så vackert som Evros, som imponerar även den mest krävande besökaren skulle inte kunna annat än att imponera även smaken! Det enda som behöver nämnas är att Evros´ starka sida är den goda maten. Och när vi pratar om god mat, då pratar vi om verkligen god mat!

Det första som vi uppmärksammade och ville smaka på vid vår första anhalt i Alexandroupolis, var naturligtvis fisken. Ångade slätrockor, grillad guldsparid, stekta mullar, ugnstekt blåfisk, soltorkad bläckfisk och musslor med eller utan panering är ett utmärkt val, speciellt på ”Nisiotiko”, ”Thea Thalassa”, ”Ai Giorgis”, ”Ta Filarakia”, ”Zourafa” och ”Harama” som överträffar sig själva vad gäller havsdelikatesser. När det gäller kött är våra förslag även här flertaliga, men ”Loukoulos”, ”Massa Soura”, ”Sarikas”, ”Hovoli” och ”Metochi” vinner tävlingen redan från första tuggan.

Traditionell handgjord pasta och såser är några av de lokala produkterna som vi fyllde resväskan med när vi lämnade Alexandroupolis och fortsatte resan norrut.

Vi gjorde ett kort besök till Soufli, en liten by ungefär 70 km nordost om Alexandroupolis, med nästan 5 000 invånare; vi blev ytterst förvånade då vi inte förväntade oss att en så liten by skulle ha ett så brett utbud av lokala produkter. Utan att överdriva kan vi säga att här provade vi den godaste glassen i vårt liv, där familjen Paschos omedelbart vann våra hjärtan med de otroliga smakerna som de producerar. Korvar som ser ut som en hästsko, familjen Moutlias speciella kavourma, familjen Bellas viner och tsipouro må vara långt ifrån mina egna smaker, men det var en upplevelse som jag ville och var tvungen att uppleva. Vi besökte ”Bereket” och ”Mezedofolia” och vill definitivt besöka dessa igen då menyn var väldigt noga utvald, med den regionala matkulturen i centrum. Och, eftersom sommaren är snart inpå oss och många av oss tänker mer på vår kost, är yoghurten ”Celigato” en av anledningarna till att tänka på kroppen!

Innan vår resa till Evros tog slut, besökte vi ett av de nordligaste och mest avlägsna områdena på kartan, där en liten skatt av smaker är gömd, bara 50 km ovanför Soufli; Orestiada är vad vi kallar en delikatessglädje! Där började vi dagen med de godaste pajerna. Ost, köttfärs, spenat, purjolök, vildgrönska, korv, potatis, zucchini och krämer, är några av de förstklassiga ingredienserna som används till luftiga pajer i Orestiada, där butiken ”Paradosi” blev vårt favoritställe. Men de som ville ha lite extra och kryddigare smak i sin tallrik kunde beställa flodfisk (som ål, sarv och mal), röd – torr tarhana, surkål och bönor hos ”Safran” eller ”Murmur” där även de svåraste smaklökarna tillfredsställdes. ”Hayati”, ”Keftedaras” och ”Zervas”, rekommenderar vi också utan förbehåll vad gäller god mat. Och i och med att god mat inte existerar utan en god efterrätt … sist, men inte minst, nämner vi den chokerande läckra efterrätten muhallebi (mjölkpudding).

Fish Eye: I en av de vackraste platserna i byn Dikella finns en av de trendigaste strandbarerna.
Thea Thalassa: Ett smakens paradis, precis där vågorna bryter, väntar er från tidigt på morgonen till sent på kvällen
Nisiotiko: De färskaste fiskarna, de mest imponerande salladerna och de mest smakfulla entréerna väntar er på Nisiotiko.
Faros: Alexandroupolis΄ stolthet tornar över strandens centrum… Faros är, med rätta, området Evros ΄ dolda ess i ärmen.
Kastro: Nutiden, det förflutna och framtiden; allt förenas i detta Didymoteichos imponerande minnesmärke.
Silkesmuseet: När kända modehus, som Dior och Gucci, har imponerats av kvaliteten och produktionen av silket i Soufli … tänk hur stor din beundran kommer att vara.
Samothrake: Ett unikt äventyr väntar er i varje del av ön, full av vild natur.
Pajer: Även de mest krävande besökarna har fallit för de traditionella pajerna på Evros, fulla av färska ingredienser. Ett smakprov räcker…

Boende / hotell

Alexander Beach Hotel & Casino

Grecotel Astir Egnatia

Nefeli Hotel

Hotel Hra

31 Doors Hotel

Ta en titt på nätet

www.aigiorgis.com

www.nisiotiko.gr

www.themacafe.gr

www.keroua.gr

www.moutlias.com

Silkeskonstmuseet: www.silkmuseum.gr

Alexandroupolis´ Etnologiska Museum: www.emthrace.org

Related Articles