Home Turism Pramanta

Pramanta

by Hello From Greece

Centralt bland alla byar på berget Tzoumerka i Ioannina och Arta och efter att ha följt en serpentinväg full av överraskningar – som till exempel korna som följde efter oss hela vägen upp- örnarna vars vingar skar genom himlen, den imponerande utsikten över bergen och så många andra, finner man byn Pramanta, säte för norra Tzoumerka kommun. Byggd som en amfiteater på sluttningarna av berget Strogoula, välkomnar den de besökare som kommer till det stora torget där den imponerande kyrkan Aghia Paraskevi och den hundraåriga platanen samt den välkända ”Arapis”-fontänen står.

Byn har hotell, tavernor, kaféer, konditorier. När vi kom var vi hungriga efter att ha åkt hela vägen upp med flertalet stopp vid broar, kloster, och branta klippor med utsikt. Kocken rekommenderade getsopa och det var riktigt gott. Folk kom och gick på torget och på de smala gatorna då det är livligt både på vintern och sommaren. Αlla barn i området går i skolan i Pramanta och därför finns det skolor för alla åldrar.

*Du kan besöka miljöutbildningscentret och få en mycket trevlig upplevelse.

*Ska man tanka bilen så är det här det rätta stället för man hittar ingen mack sen på länge.

*Det finns både bank och bankomat för alla nödvändiga transaktioner.

*Både postkontor och polisstation finns.

*Om behov uppstår, finns hälsocentral, samt apotek.

*Glöm inte att gå till grottan ”Anemotripa”, som anses vara den vitaste grottan i Grekland på grund av den rena kalkstenen inuti. Temperaturen inuti den är konstant på 19oC och vattnet 10oC. Det finns en 250 meter lång stig inuti som leder till ett område med stalagmiter, stalaktiter, små sjöar och ett 2m högt vattenfall.

*Åk inte härifrån utan att ha besökt klostret Agia Paraskevi anno 1878. Under perioden 1908-1912 var det säte för hövdingen Ioannis Poutetsis, senare fungerade klostret som sjukhus och operationscenter för motståndsgrupperna under den tyska ockupationen. Enligt traditionen levde Theodora Petraleifa (1200-talet), senare heliga Theodora, i exil här.

*Ett besök i skogen Markopoulos och Skala-källan är en unik upplevelse.

*Klättra upp till bergsskydden ”Isioma” och Melissourgous och beundra det största vattenfallet i Grekland, ”Kefalobrisos” vars vatten faller från en höjd av 350 meter.

Related Articles

Leave a Comment