Home Turism NIKES AVENΥΝ

NIKES AVENΥΝ

by Hello From Greece

Den gamla strandvägen i Thessaloniki är full av underbara barer, kaféer och restauranger så att man kan njuta av den underbara utsikten över Thermaikosbukten var man än väljer att sätta sig; man kan uppleva underbara stunder genom att beskåda folk som vandrar förbi, alla bilar, båtar och cyklar. Denna kustväg är tessalonikernas ’paradgata’; oavsett om de ska till arbetet eller inte går de här för att ha en stund för sig själv, träffa någon bekant, eller ta en promenad. På den här gatan som börjar från stadshamnen och sträcker sig ända fram till Vita tornet kan man hitta – bland de dussintals alternativen man har att välja mellan antingen för att sätta sig eller köpa något som hämtmat – några av de mest autentiska ställen i staden som finns där i mer än 30 år.

THERMAIKOS

Förmodligen det första landmärket i staden är baren ”Thermaikos”. Autentisk skönhet, detaljrik, med värme och glamour från 90-talet. Man känner sig ”hemmastadd”. Väldigt speciell musik. En tidlös bar. Bland de konstnärer-skapare som har suttit vid dess bord finner vi John Lurie, Dionysis Savvopoulos, Al Di Meola, Graham Parker, Theodoros Angelopoulos.

Nikis Avenyn 21

ON THE ROAD

Ett favoritställe till hälften under jord som legat vid havet sedan 80-talet. Det var den första butiken i staden med tillbehör till motorcyklar och läderkläder, tills den förvandlades till en klassiker genom att behålla butikens trä- och läderdekoration. Det liknar en båt och musiken sträcker sig mellan rock, jazz, funk. ”On the road” får dig att känna att du är på en båt redo att resa ut över Thermaikos.

Nikis Avenyn 61

CΑFÉ 35

Ett av de äldsta kaféerna vid kusten. En lugn, avkopplande miljö, vänlig service, morgontidningar, lite skvaller med bartenderna och servitörerna, vänlig atmosfär, bra musik, några av de godaste kaffena. Borden som finns på gatan kan räknas på fingrarna. En mötesplats för ungdomen men också för de … ungdomar som är veteraner och som fortfarande träffar sina studiekamrater här.

Nikis Avenyn 35

ACHILLION

Den tillhör den yngre generationen, den är anmärkningsvärd då den är belägen på ett hörn och samlar ungdomen. Förr i tiden drevs den som kafé-konditori och är fortfarande en mötesplats. Det som gör den speciell är de bekväma sätena, den rena och ståtliga miljön med fönster åt alla håll och naturligtvis utsikten över Thermaikosbukten.

Nikis Avenyn 37

Följande ligger inte på strandvägen

ZYTHOS DORE

Thessalonikis mest historiska tillhåll var ”Dore”, på Tsirogianni-torget, i skuggan av Vita tornet. Idag är det ”Dore-Zythos”. Stadens alla konstnärer tilltog här i åratal under film- och sångfestivalerna på 90-talet. Dess speciella arkitektur med originella dekorativa element – som den snidade baren i trä, det handgjorda kaklet och skylten från den ursprungliga ”Dore”.

Redan 1908 skapade Alfredo Moratori ett kafé-konditori i centrala Thessaloniki med europeisk standard, som främst riktade sig till stadens elit. Det blev snart en känd mötesplats med fokus på politiska och sociala diskussioner. Dess wienesiska stolar har många viktiga personligheter från alla delar av det politiska och konstnärliga livet besökt – Eleftherios Venizelos, Melina Mercouri, Jules Dassin, Manos Hadjidakis och även världsberömda personligheter som den legendariska Rita Hayworth, den magnifika Sylvie Vartan och den imponerande Raffaella Carrà.

Kaklet från mellankrigstiden, marmorborden, den snidade träbaren, till vilken de gamla biljardborden som fanns i källaren användes, flertalet klassiska element, vittnar om de gångna årens glamour.

Stratigou Tsirogianni 9

Marni Hatziemmanouil

Related Articles

Leave a Comment