Home Turism CHALKIDIKIS NEA FLOGITA

CHALKIDIKIS NEA FLOGITA

by Hello From Greece

Nea Flogita i Chalkidiki, en livlig fiskehamn med en lång strand, som är områdets kommersiella centrum och befinner sig bara 52 km från Thessaloniki och 6 km från Nea Moudania, svalkar besökaren.

Kustbyn, som tillhör kommunen Nea Propontida, kan lätt nås med egen bil men också med bussar från KTEL Chalkidiki (bolag för pendelbussar) samt privata bussar som går dagligen och återvänder samma dag så att folk kan njuta av ett havsbad, vilket ger möjligheten för den som önskar att njuta av havet och återvända hem på eftermiddagen.

Stranden i Nea Flogita är -på grund av närheten till staden- en av thessalonikernas favoritresmål såväl som andra besökares från närliggande prefekturer som kommer till detta blåa paradis med bussar som varje sommar har detta djupblå hav som mål. Denna stora sandiga och organiserade strand är en naturlig fortsättning på stranden i Nea Plagia och har en längd på cirka en kilometer med kristallklart vatten, som fördjupas gradvis, vilket gynnar bad för barn och äldre. På vissa platser finns vattensportanläggningar där man kan hyra trampbåt, kanot, vattenskoter. Stranden är lättillgänglig för funktionshindrade och bevakas ständigt av en badvakt.

*Längs stranden finns berömda barer – tillhåll främst för ungdomar som i åratal har använt dem som mötesplats för att träffas och dyka.

*Kända restauranger, tavernor, konditorier, affärer med bougatsa och donuts, snabbmatsrestauranger och allt vad man kan tänka sig är också en del av kustllinjens turismutbud och har öppet hela dagen.

*Hotell och rum att hyra med utsikt över havet finns för alla smaker och alla plånböcker. De som fortfarande föredrar lugnet kan hitta boende på sidogatorna eller högre upp i byn.

Nea Flogitas historia börjar med Mindre Asien-katastrofen, då hundratals flyktingar från Flogita eller Floita (modernt namn Suvermez) i Kappadokien i Centralasien, kom hit 1923 och grundade Nea Flogita.

Ett landmärke i byn är nea Flogitas prästbol, som under andra världskriget fungerade som sjukhus. Idag, efter att först ha restaurerats, fungerar det som ett museum.

Marni Hatziemmanouil

Related Articles

Leave a Comment