Home Turism ΤΖΟUMERKA FLOTTPADDLING

ΤΖΟUMERKA FLOTTPADDLING

by Hello From Greece

I många av Greklands floder kan du göra olika aktiviteter, bland annat flottpaddling, som vi valde att göra i jul iår genom att åka till Tzoumerka. Jag har åkt nerför floden Arachthos flera gånger via andra rutter men den här gången valde vi en lättare eftersom vi hade barn med oss.

Med en svårighetsgrad på 2 – på några ställen kanske lite mer – gjorde vi en sträcka på 9 kilometer från bron Politsa till bron i Plaka, den största enkelbågiga stenbron på Balkan med en lång historia.

Denna del av floden är särskilt vacker och rutten är framkomlig, lugn, behaglig och när du passerar genom flodravinen upptäcker du små och större grottor som bildar de höga klipporna, små, höga och kraftfulla vattenfall samt den underjordiska floden av Klifkis. I en av dess gömda sjöar stannade vi, simmade, tog bilder och tillbaka igen fortsatte vi vår väg.

Under färden och efter att ha tagit på oss våtdräkten och hjälmarna gav guiden oss flera tips om hur vi ska sitta för att inte falla i vattnet, hur vi ska hålla i paddeln och följa hans instruktioner för att åka med flodens flöde, samt även om hur man ska reagera omedelbart om vi råkar hamna i vattnet. Och vad gör man i det fallet? Man ska vända kroppen så att man ligger på ryggn och försöker hålla sig rak med händerna fästa vid sidorna och fötterna vända framåt mot flodflödet. Så sätt riskerar man inte att slå i huvudet i någon sten eller i trädrötter eller ens flytande föremål, då fötterna kommer i kontakt med dem först.

Naturligtvis föll oss tanken att åka ner för Kalarritikos floden med barnen i släpe inte ens in – det gör vi kanske en annan gång – eftersom den har en hög svårighetsgrad, 3 och på vissa ställen 4; dessutom måste man korsa en smal kanjon med en brant sluttning där man måste lägga på tillräckligt med kraft samtidigt som man följer förarens instruktioner till punkt och pricka, speciellt vad gäller manövrarna. Den här rutten börjar från Gogou-bron, efter 7 kilometer möter den Arachthos och slutar – som rutten vi gjorde – vid Plaka-bron. Det finns ett område där man om så önskas kan ta en varm dusch, byta kläder och äta ett mellanmål. Direkt därefter sätter man sig i bilen för återvändsresan genom en grönskande rutt.

På grund av kylan –trots solskenet så var det vinter- blev vi förvarnade och hade tagit med oss:

*Ombyte i underkläder

*Handduk till kroppen

*Underställströja

I området finns flera företag med många aktiviteter planerade, såsom bågskytte, ridning, canyoning, mountainbike, etc. De kommer och hämtar från hotellet, kör med skåpbil både till startpunkten och tillbaka till ditt hotell om du så önskar, samtidigt som du kommer att förses med all nödvändig utrustning för den utflykt du föredrar.

För att kunna registrera ditt deltagande är de nödvändiga villkoren:

*Barn under 8 år måste följas av sin vårdnadshavare

*God fysisk och psykisk hälsa

*Att kunna simma

*TZOUMERKA

Athamanska bergen, mer allmänt kända som Tzoumerka, är en stor bergskedja i västra Grekland, och utgör den södra delen av den bredare Pindos bergskedjan som reser sig mellan floderna Arachthos och Acheloos, där den antika Athamania ligger, därav deras namn. Deras nordligaste del upptar prefekturerna Ioannina och Trikala, medan den sydligaste, främst Tzoumerka, tillhör prefekturen Arta.

Related Articles

Leave a Comment