Home Turism Cypern, en av de vackraste turistdestinationerna

Cypern, en av de vackraste turistdestinationerna

by Hello From Greece

Storön, som vi kallar Cypern och som är den tredje största ön i Medelhavet efter Sardinien och Sicilien, är ett av de populäraste och mest fullbordade turistmålen, med moderniserad infrastruktur, vackra och annorlunda stränder, skuggiga, frodiga skogar, vingårdar, olivlundar och stora områden med citrusträd.

Det är värt att besöka Cypern året runt så att man kan uppleva magin under alla årstider, medan om du väljer att besöka ön under någon högtid kommer du att uppleva oförglömliga stunder då cyprioterna håller liv i öns seder och traditioner och organiserar evenemang från ena ändenav ön till den andra. Den Larnaca-baserade Cyprus Airways har lågprisflyg till många europeiska städer, inklusive Aten, Prag, Zürich och Bratislava, men också till Mellanöstern, som Tel Aviv och Beirut.

* Besök kustbyarna, var och en med sin egen unika skönhet, de pittoreska stenbyggda byarna där det söta vinet och den traditionella zivania flödar oavbrutet, sitt på kaféerna och småprata med lokalbefolkningen som kommer att berätta om öns skönheter och öns historia. Glöm inte att beställa det utmärkta cypriotiska grillspettet och naturligtvis delikatesser som: halloumiost, sheftalia, dolmar, taro, ravioler i deras traditionella tavernor.

* Lär känna var och en av de fyra storstäderna på ön, huvudstaden Nicosia, Larnaka, Limassol och Paphos och vandra på de smala gatorna, ströva runt i butikerna och den intressanta marknaden medan du kan njuta av ditt kaffe i någon av kafeerna.

Nicosias historiska centrum är beläget på de stora medeltida murarna som byggdes av venetianerna. Dessa murar är stadens varumärke och rymmer viktiga byggnader som -bland annat- Stadshuset. Den norra delen av staden är under turkisk ockupation och därmed är Nicosia den enda delade huvudstaden i Europa. Staden kombinerar det gamla med det nya då det, utanför den venetianska befästningsmuren som är gjord av cigarrsten, finns en kosmopolitisk stad.

Limassol är den näst största staden på ön, ett centrum för vinproduktion, en mycket viktig semesterort, känd för sitt varierande nattliv. Den ligger i den södra delen av ön och är byggd amfiteatermässigt, med sandstränder längs kusten.

Larnaka med sin småbåtshamn och strandpromenad med palmer har viktiga kristna och islamiska tempel. Man kan besöka de två naturliga sjöarna (Aliki och Lake Oroklini) men också för att bli guidad bland de monument som finns i området. Dess nattliv är viktigt, särskilt i Mackenzie-området.

Pafos på västra delen av ön är en arkeologisk skatt, med några av Medelhavets vackraste mosaiker. Staden är uppdelad i två nivåer: Övre Pafos, även känd som Godset, där stadens kommersiella centrum finns och Nedre Pafos som ligger lägre och kustnära och är det främsta turistmålet på ön. Hela den arkeologiska platsen Pafos har varit under UNESCOs skydd sedan 1980.

* Besök de tio bysantinska kyrkorna som finns med på UNESCO:s världsarvslista i hela Troodosbergen, låt din blick magnetiseras av deras väggmålningar.

* Beundra Afrodites klippa som ligger på Pafos-distriktets sydvästra kust och imponerar badgästerna med sitt vilda landskap. Stranden är förbunden med den vackra Afrodite, den antika grekiska gudomen, som enligt legenden dök upp på denna plats ur havets skum.

* Koppla av i Ayia Napa, den mest kända och mest fotograferade stranden på ön. Den är 500 meter lång och 40 meter bred och är täckt av fin sand, med en tunn remsa som förbinder stranden med den närliggande ön.

* Promenera i Chirokitia, en av de bäst bevarade förhistoriska bosättningarna, med sina rekonstruerade runda hus. Bosättningen är byggd på den branta sluttningen av en kulle som ligger på västra stranden av floden Maroni, på ett avstånd av 6 km från havet. Det är ett av de mest imponerande exemplen på tidig permanent bosättning av befolkningar på ön.

* Ta en rundtur i nekropolen i Nya Pafos där kungagravarna ligger, och är en begravningsplats för medlemmar av den politiska och administrativa eliten i Cyperns huvudstad under Ptolemeiska dynastin. Kyrkogården var i bruk från den hellenistiska till den romerska eran (2:a århundradet f.Kr.-2:a århundradet e.Kr.).

* Beundra de berömda färgglada väggmålningarna av de cypriotiska kyrkorna, varav tio har tagits upp på UNESCO:s världsarvslista.

* Njut av havets fantastiska färger och det vilda landskapet i Kap Greco, i provinsen Famagusta, mellan Ayia Napa och Paralioni, ett skyddat område som ingår i Natura 2000-programmet.

* Gå upp till den västra sidan av berget Troodos där det heliga klostret Kykkos ligger på 1 200 meters höjd. Det är det rikaste klostret på ön och grundades med personligt ekonomiskt bidrag från den bysantinske kejsaren Alexios I Komnenos (1081-1118). Där utvecklades konst, hagiografi, träsnideri och litteratur. Under åren av ottomanskt styre var det en symbol för frihet och motstånd för de ortodoxa cyprioterna.

Marni Hatziemmanouil

Related Articles

Leave a Comment