Home Föreslog Vita Tornet

Vita Tornet

by Hello From Greece

Vita tornet, som är stadens ”varumärke” är ett befästningsverk av ottomansk konstruktion från 1400-talet (byggt mellan 1450-70).

Den befinner sig på strandgatan och är 6 våningar och 34 meter hög, med 70 meter i diameter.

Under den ottomanska ockupationen gjordes ändringar i stadsmuren, som inkluderar Vita tornet, Heptapyrgion och Triangeltornet (det senare dateras från 1500-talet) som enade den östra delen av Thessalonikis befästning (som finns kvar idag) med dess stranddel (som revs ner 1867).

Det spekuleras att Tornet designades av den kände arkitekten Mimar Sinan, på grund av dess liknelse med ett torn som byggdes på 1530-talet i den albanska porten Vlorë (Avlona)

Runt tornet fanns det, förr i tiden, en låg oktagonal mur med tre likväl oktagonala torn, som användes mest till att försvara Tornet på havsfronten och som revs ner i början av 1900-talet.

På 1800-talet kallades det Vita Tornet ”Blodtornet” eftersom det ofta ”färgades” rött av de osmanska torterares och bödlars offers blod samt blodet från de fångar som leddes till avrättning av janitsjarerna.

När grekerna, under första Balkankriget 1912, befriade Thessaloniki var tornet vitt, en symbol för rensningen. Monumentet blev den grekiska statens egendom och längst upp hissades den grekiska flaggan, där man som flaggstång använde sig av det turkiska krigsskeppets ”Fetih Bulent” huvudmast, som sänktes i Thermaikos-bukten av torpedbåten ”T-11” under befäl av amiral Nikolaos Votsis, vars byst ligger väster om Vita tornet.

Vyn för besökaren som går upp till balkongen på översta våningen är panoramisk såväl mot Thermaikos-bukten och Olympus´ bergstopp som mot Ano Poli och Östra Thessaloniki.

I det omkringliggande området är byggnaderna upprättade på ett sådant sätt att de passar in med monumentets långa historia, som tex byggnaden där Föreningen för Makedonska studier husas tvärs över gatan eller Befälsvaktklubben på Ethnikis Amynis gatan.

På kort avstånd från Vita tornet finns de två viktigaste museerna i Thessaloniki, det Arkeologiska museet och Bysantinska Kulturens Museum medan på bara 400 meters avstånd står statyn av den lysande grekiske härföraren Alexander den store. Du kan sitta på stenterrasserna och njuta av utsikten eller gå på den 3,2 km långa Nea Paralia mot Konserthuset. På eftermiddagen kan du möta militärprocessionen som dagligen halar den grekiska flaggan på Vita tornets balkong. Vi var där klockan 8 på morgonen och spelade in då den grekiska flaggan hissades av en hedersvaktavdelning från den Militära officersskolan, ackompanjerad av ett band som spelade den grekiska nationalsången.

The White Tower

Related Articles

Leave a Comment