Vi bad honom dela med sig av små hemligheter från sitt älskade hemland, Korfu. En serie med ungefär tjugo frågor som rör turism, gastronomi, nöjen och andra små pärlor – tillsammans med honom kommer vi att upptäcka hans Korfu.
Det är en glädje för oss, kära läsare, att få samtala med professor Ioannis Sourdis från Chalmers tekniska högskola, där han har undervisat de senaste 14 åren.
Artikel av Georgios Zaparta
Översättning till engelska och svenskaIoannis Sourdis: Den vackraste hörnan i (min egen) värld
(eller som man säger – i min lilla bubbla!)

[På en stig mot en avlägsen strand vid Liapades – i fjärran syns Angelokastro]
Vänner skojar ofta med mig att jag tillbringar mer tid borta än hemma. Och det stämmer – eller åtminstone var det så innan COVID-19. Konferenser och olika yrkesmöten har tagit mig till många hörn av världen. Men för mig är den vackraste platsen (som kanske för de flesta) den plats där jag växte upp: Korfu, eller ”Koryfo” (Korfo => Corfu), från ordet ”koryfi” som betyder ”topp”, med hänvisning till de två topparna på Korfus gamla fästning.
Kultur & Historia
Vilka kulturella eller historiska sevärdheter tycker du att man absolut inte får missa när man besöker Korfu?
Korfu har en lång historia, ända från Homeros tid (ön hos fajakerna) till idag, och ett rikt kulturarv – särskilt inom konsten och musiken.
I Paleopolis (Mon Repos) kan man upptäcka resterna av det homeriska Korfu – ruinerna av tempel tillägnade Hera och Artemis (eller Poseidon, eller Apollon… åsikterna går isär). Nära det andra templet, leta efter platsen med utsikt över den gamla fästningen. Paleopolis är en fantastisk plats för en promenad.

[Utsikten mot den gamla fästningen från Mon Repos – Foto: Giannis Sourdis]Den gamla och nya (venetianska) fästningen tar dig tillbaka till en annan tid, och från deras högsta punkter får man en fantastisk utsikt över staden.
Kapodistrias och Solomos hus avslöjar en del av öns historia.
Utanför staden är Angelokastro (en viktig fästning under bysantinsk tid) värd ett besök – utsikten därifrån är helt enastående.

[Utsikt från Angelokastro – Foto: Giannis Sourdis]
Palatset för Sankt Mikael och Sankt Georg samt Liston påminner oss om att britter och fransmän (bland många andra) en gång var en del av öns historia.

[Palatset i bakgrunden Liston – Foto: Giannis Sourdis]
Achilleion (kejsarinnan Sisis sommarpalats) är ännu en plats som är värd ett besök. Jag har säkert utelämnat mycket mer…
Finns det något museum eller utställning som du särskilt rekommenderar – och varför?
Arkeologiska museet är det första jag rekommenderar. Där finns bland annat ett pediment från ett antikt tempel och lämningar från förhistoriska kulturer som hittats på ön. Numera finns även audiovisuellt material som kompletterar visningen.
I Korfu konstgalleri hålls ofta mycket intressanta utställningar.
Palatset rymmer också en fantastisk samling asiatisk konst.
Det finns mycket mer att upptäcka via länken [1].
Vilket är ditt favoritområde i Gamla stan – och vad gör det speciellt?
Jag tycker om att vandra runt i gränderna mellan Spilia och Kampiello, särskilt under kvällstid när staden är tom och tyst. Det påminner mig om min barndom.


[Gränder i Gamla stan – Foto: Giannis Sourdis]
Finns det någon traditionell händelse eller högtid man absolut borde uppleva när man besöker ön?
Korfu är vida känt för sina påskfiranden. Det är nog den bästa platsen att fira ett riktigt grekiskt påskfirande (även om jag erkänner att jag kanske inte är helt objektiv).
Besökare får lära känna de lokala traditionerna och njuta av öns berömda filharmoniska orkestrar som deltar i högtiderna.
“Botides” på påskaftonens morgon och uppståndelsen på Spianada-torget är spektakulära, men “Hamlet” på påskaftonen och “Adagio” av den gamla filharmonin (F.E.K.) på långfredagens kväll är något alldeles extra.
Stränder & Natur4. Vilka är de bästa stränderna för bad och avkoppling?
Tyvärr har öns östra sida drabbats hårt av överturism. Ibland försöker jag föreställa mig hur dessa platser såg ut före 60-talet.
Endast den nordöstra delen har undgått detta öde – särskilt området Erimitis, det sista orörda hörnet av ön. Tyvärr såldes det nyligen (av) till privata aktörer av den grekiska staten.

[Erimitis strand, foto: Giannis Sourdis]
De västra stränderna är bättre, särskilt de södra som är mindre turistiga.

[Sydvästlig strand på Korfu, foto: Giannis Sourdis]
De som älskar vandring kan välja Porto Timoni, eller leta efter andra avlägsna stränder vid Erimitis, Liapades och Paleokastritsa, eller i södern.

[Halikounas strand, foto: Giannis Sourdis]

[Gyali, foto: Giannis Sourdis]

[Porto Timoni, foto: Giannis Sourdis]
De som föredrar segling kan nå ännu mer avskilda stränder i väst.
Vissa hemligheter är bra att behålla för lokalbefolkningen, så jag går inte in på fler detaljer.
Finns det någon avlägsen eller mindre känd strand som bara lokalborna känner till?
Jag har redan sagt för mycket! 🙂 (skratt!!!)
Vilken är den bästa platsen för solnedgång på Korfu?
Loggas i Peroulades eller Kap Drastis precis bredvid, eller alternativt något café-bar i Kanoni med utsikt över Pontikonisi.

[Loggas, Peroulades, foto: Giannis Sourdis]
Vilka naturleder eller stigar rekommenderar du för vandring eller utforskning?
Det finns väldigt många över hela ön. Man kan bokstavligen vandra från norr till den sydligaste delen av ön via dess stigar.
Du kan hitta dem via länk [2] och vandra dem helst i organiserade grupper, alltid med sällskap, lämpliga kläder och skor, vatten, mat, karta och laddad mobil!
Naturen – både bergen och havet – kräver uppmärksamhet och respekt.
Mat & Lokala Smaker
Vilken är den bästa restaurangen eller tavernan för äkta pastitsada eller sofrito?
Det bästa stället för pastitsada eller sofrito var fram till för några år sedan hos min farmor/käraste ”Kyria Elpida”. Numera nöjer jag mig med ”Chrysomallis” i staden och ”Elisavet” i Doukades.
Finns det någon maträtt eller lokal specialitet som du tycker är ett ”måste” för besökaren?
Bianco (liten torsk i vit sås) och Bourdetto (vanligtvis gjord med skorpinfisk i sås med stark rödpeppar och paprika).
Var kan man äta gott men billigt på Korfu?
”Kapileio” i Sokraki är en av mina favoriter för lammkotletter och hemlagat. Tavernerna i gamla Perithia är också ett bra val och kan kombineras med en fin utflykt i den traditionella byn.
Skaldjur är alltid dyrare.
För fisk föredrar jag tavernan i Kouloura (öppen endast till lunch) och ”Klimataria” i Benitses. För hummerpasta ”Avra” i Prasoudi.
Finns det något favoritställe för lokalborna som man inte hittar i turistguiderna?
Jag är inte säker eftersom jag inte läser turistguider för Korfu. Men det finns många ställen för mat och dryck, särskilt i de mindre, icke-turistiga byarna (t.ex. i södern eller uppe i norrs högländerna), som är de mest genuina.
Kaffe & Nattliv
Vilket är det bästa caféet för frukost eller kaffe med utsikt?
För frukost skulle jag välja ”Favela No17” i Kampiello, och för utsikt ”Dolce” eller kafé-baren i Lakones. Det finns också caféet i det gamla fortet, terrassen på Hotel Cavalieri, och många fler. Jag glömmer säkert många.

[Utsikt från Lakones, foto: Giannis Sourdis]
Vart går ni på lokalbor för cocktails eller en drink på kvällen?
Till barerna i gamla stan, t.ex. ”Mikro Kafe”. Till ”La Grotta” i Paleokastritsa (en magisk bar mellan klipporna), ”Off-town” ovanför Ipsos…
Finns det någon konstnärlig eller musikbar värd att besöka?
Olika liveframträdanden organiseras i öns lokaler. Den som sticker ut är ”7 Technon Topos” i Viro. Den är främst öppen på vintern. På sommaren organiserar de som driver konserter i det gamla fortet eller på andra scener.
Dolda Tips & Lokalt Perspektiv
Om du bara hade en dag på Korfu, vad skulle du göra eller vart skulle du gå?
Jag skulle promenera i gamla stan, fästningarna och Mon Repos (och ta ett dopp vid Kardaki).
Vilken är din favoritplats på ön med ett känslomässigt band?
Gränderna i Spilia-kvarteret. Där har jag minnen från att gå ända sedan jag kan minnas mig själv, när jag fortfarande behövde hålla mina föräldrars händer för att kunna stå upp.
Finns det lokala produkter eller souvenirer som du rekommenderar att köpa?
Rizogalo (rispudding), yoghurt, galaktoboureko och andra delikatesser från Alexis mejeri, kryddor från ”Sweet ’N Spicy”, traditionell grön tvål från Patounis, limoncello och olika köksartiklar gjorda av olivträ finns i många butiker.
Vilken tid på året är bäst för att besöka Korfu (förutom sommaren)?
September–oktober eller april–juni är vanligtvis lugnare, och vädret är oftast bra för att njuta av ön.
Vilket råd skulle du ge en resenär som besöker Korfu för första gången?
Att njuta av varje minut på ön med respekt för miljön och försiktighet vid havet och i skogarna.
Att inte boka ett ”all-inclusive resort”. Jag tycker det är ett tragiskt val.
Att hyra bil men vara försiktig när man kör.
Vi tackar Giannis för de underbara bilderna och hans personliga reflektioner om er fantastiska ö, det unika Korfu.
Länkar: