Home Real Estate Fastighetsmarknaden i Thessaloniki

Fastighetsmarknaden i Thessaloniki

by Hello From Greece

Den enorma krisen som drabbade ekonomin i nästan alla europeiska länder och även i Grekland påverkade i hög grad även fastighetsmarknaden. Först den ekonomiska krisen, därefter pandemin och nu kriget i Ukraina och dess kölvatten, har lett till att skapa en ny balans i landet med andra regler, som förändras dagligen.

Folk som sysselsätter sig i fastighetsbranchen påpekar att utländska investerare samt internationella fonder visar ett stort intresse för Grekland, trots att kriget i Ukraina och de höga energi- och byggkostnaderna har en negativ påverkan på investeringarna just nu.

Faktum är att de som arbetar för fastighetsmarknaden anser att Thessalonikis relevanta marknad har fortfarande möjlighet att få sitt lyft, speciellt när covid-19-krisen är slut. När det gäller det närliggande Chalkidiki – Thessalonikis mest populära sommarresmål – är det viktigt att ge både grekiska och utländska investerare den rätta motivationen till att skaffa ett semesterhus i vårt land.

Konstantinos Tzaros, ordförande i Grekiska Mäklarförbundet, i Thessalonikis Mäklarförening, samt även medgrundare till ”Bee Real Estate”, ett av de största företagen inom branschen, anser att -med tanke på att man kan uppnå avkastning av fastigheten och dess värdeökning- så är Thessaloniki, och Grekland i allmänhet, den mest lönsamma investeringen jämfört med andra liknande städer i världen.

Som han karakteristiskt säger ”det här är den bästa tiden för någon som vill vara aktiv inom detta område. Priserna är överkomliga, avkastningen på fastigheten är given, byråkratin inom branschen har löst sig, VAT numret utfärdas på bara en dag. Det enda som den berörda parten behöver göra i stort är att vända sig till en lokal certifierad mäklare som kan vägleda honom om de steg som behöver tas”.

”I vårt land har Golden Visa varit extremt populärt”, säger Tzaros, ”främst bland investerare från länder som Kina, Ryssland, Turkiet och i mindre utsträckning i vissa länder i Afrika och Asien. Detta beror på att ett gyllene visum erbjuder det billigaste paketet för fastighetsköp (250 000 euro) vilket inkluderar ett avsevärt erbjudandepaket, i vilken ingår bland annat rätten för investeraren att förflytta sig som europeisk medborgare, med läkemedelsförmåner och viktiga förmåner inom utbildning. Under de senaste fem-sex åren har vi sett en hel del aktivitet på fastighetsmarknaden från israeler som också åtnjuter dessa privilegier, då de såsätt kan ha en obegränsad vistelse till skillnad från de tre eller sex månader som gäller för ett annat visum. Covid-19-pandemin bromsade naturligtvis dessa investeringar något, men de återkommer ännu starkare nu på grund av deras valutas växelkurs. Man måste konstatera att livet är helt annorlunda i Tel Aviv”. ”Näst efter israelerna är det mest folk från Balkanområdet som investerar i fastigheter och ett fåtal / några enskilda fall från USA, Kanada, Australien”, understryker Grekiska Mäklarförbundets ordförande. ”Turkarna, å andra sidan, som, till slut, gjorde en del investeringar efter tillväxtspurten i marknaden, ligger kvar på en låg andel och har inte påverkat stadens marknad”.

Alla som är intresserade kan besöka följande e-postadresser:

bee-realestate.gr , omase.gr, mesitesthes.gr 

Related Articles

Leave a Comment